Húsz városban nagyon szennyezett a levegő

Vágólapra másolva!
A hőség miatt több településen meghaladta az egészségügyi határértéket az ózonterhelés, közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Húsz település levegőminősége is kifogásolható.
Vágólapra másolva!

A húsz város - Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom, Tatabánya, Ajka, Veszprém, Miskolc, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen - levegőminősége kapott kifogásolt minősítést.

Az ÁNTSZ a légszennyezettségre érzékeny, a beteg és idős emberek, gyermekek, kismamák számára azt javasolja, hogy a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

A meteorológiai szolgálat keddre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Pest, Somogy, Tolna, Zala megyére. Az ország többi részére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség veszélye miatt.

Miért veszélyes az ózon?

Az atmoszférában található ózon véd az UV-sugarak káros hatásaitól. Belélegezve azonban káros az egészségre, nagy megterhelést jelent a légutakra nézve. Ezért is különösen ártalmas a sportolók esetében. Az ózon ingerli a nyálkahártyákat és a szemet. Nagy koncentrációban légzési panaszokat okoz, különösen sport közben. Különböző egyéni tényezőktől függ, hogy ki milyen mértékű károsodást szenved. (Forrás: webbeteg.hu)