Két tbc-s diákot szűrtek ki Szegeden

Szeged, egyetem, BTK, bölcsész
Vágólapra másolva!
Két tbc-s hallgatót szűrtek ki a Szegedi Tudományegyetemen. A dékán szerint semmi ok pánikra, az egyetem levelet küldött mindenkinek, aki az elmúlt fél évben egy kurzusra járt az érintett diákokkal. 
Vágólapra másolva!

Két, egymástól független tbc-s esetet szűrtek ki a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül - írta a Szeged Ma hírportál. Az egyik beteg a Bölcsészettudományi Karon tanul, neki már hónapok óta voltak tünetei. A másik érintett hallgatót véletlenül szűrték ki a szakmai gyakorlata előtti egészségügyi vizsgálaton.

Az érintett hallgatók a bölcsészettudományi karon tanulnak Forrás: Szegedi Tudományegyetem

A két betegről a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának Tüdőgondozó Intézete azonnal értesítette az egyetem vezetését. A BTK dékánja, Szajbély Mihály ezután levélben értesítette azokat a hallgatókat és oktatókat, akik érintkezhettek a két hallgatóval, hogy szeptemberig menjenek el szűrésre.

Csak semmi pánik

A dékán szerint nincs ok aggodalomra.

„Semmiféle veszély nincs,

legalább nyolc-tíz órát kellene egy légtérben eltölteni a beteg személlyel ahhoz, hogy továbbterjedjen a betegség,

ami egy egyetemi előadáson nem valósul meg. Rutin biztonsági intézkedésről van szó, a tisztiorvosi szolgálat, az egyetem Védelmi Irodája és a BTK vezetése csak a kötelességét teljesíti” – mondta Szajbély Mihály.

Levelet kaptak

A kar egyelőre nem tervez további óvintézkedést, mert a nyári szünet miatt az egyetem szinte üres, és a hallgatók többsége nincs is Szegeden. Akik a félév alatt közös kurzusra jártak az érintett hallgatókkal, levelet kaptak, és megadták nekik, hogy hol jelentkezhetnek szűrővizsgálatokra.

Körülbelül ötven ember lehet érintett.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának a vezetője szerint mindkét fiatal magyar állampolgár. Bosnyákovits Tünde azt is hozzátette, hogy mivel hazánkban 1954 óta minden újszülött megkapja a tuberkulózis elleni BCG-oltást, egyelőre nem tudható, hogyan fertőződtek meg.

Késik az oltóanyag

Az Origo pár napja megírta, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint fennakadások vannak a BCG-oltóanyag előállításában, ezért a magyar csecsemők is később kapják meg a BCG-oltást. Az oltóanyag egyébként a felnőttkori tuberkulózis ellen nem véd.