Már kétszer próbálta eladni az önkormányzat a Vaskapu utcai bérházat, amely egy sarokra van az MTA új kutatóközpontjától. A lakók egy része jogcím nélkül él a víz, áram és gáz nélküli lakásokban, de ez is jobb, mint az utca. Őket a városvezetés kilakoltatná, a jogszerű bérlőknek pénzt vagy új bérlakást kínálnak.

Írják csak meg, hogy élünk, hátha végre lebontják ezt a házat!”Így fogad az egyik lakó a Vaskapu utca 49. szám alatti romos bérház kapualjában. Csengő nincs, bejárati ajtó sem, az évek óta üresen álló lakásokat befalaztatta az önkormányzat. Ez azonban nem tartja vissza azokat, akiknek ezek az ingatlanok jelentik az egyetlen alternatívát az utca helyett.

Látkép a Vaskapu utca 49. számú bérházbanFotó: Polyák Attila - Origo

„Húsz évig laktunk egy önkormányzati lakásban, a Viola utcában. 2012-ben azonban lejárt a bérleti szerződés, és kilakoltattak. Azóta voltunk albérletben és az utcán is” - mondja Danó Zoltánné, aki férjével, lányával és fiával lakik az egyik lakásban. Négy hónapja költöztek be, az ismerősök javasolták, hiszen vannak, akik már évek óta élnek ott jogcím nélkül.Az ajtó nyitva volt, bejöttek. Még bútorokat is találtak.

A szomszédból viszik a vizetFotó: Polyak Attila - Origo

A lakásban víz, villany, gáz nincs. Az egyik szomszédtól hoznak vizet, hogy le tudjanak fürdeni a bejárattól balra eső kis helyiségben. A ruháik zsákokba rendezve állnak a sarokban. Tudják, hogy bármikor kirakhatják őket.

Befalazott lakások

Július elején az önkormányzat emberei a rendőrséggel közösen jártak a házban, majd néhány lakást lefalaztak. A rendőrök Danóné fiát is előállították, az önkényes beköltözés ugyanis szabálysértésnek számít.

A lakásfoglalók adatait felvették, és a Város Mindenkié csoport szerint jegyzőkönyvet is alá akartak íratni velük, miszerint önként elhagyják a lakásokat.

Az önkormányzat befalaztatta az üresen álló lakásokat, de a lakók gyorsan visszatértekFotó: Polyák Attila - Origo

A jogvédők szerint ezzel akarta a kerület vezetése megspórolni a jogszerű eljárást. Kilakoltatni ugyanis csak egy végrehajtási eljárás keretében lehetne. Ez nem túl hosszú folyamat, hiszen a végrehajtási törvény szerint az önkényesen elfoglalt ingatlan kiürítését peres eljárás nélkül rendelheti el az illetékes bíróság. A végzés elleni fellebbezés nem állítja meg a folyamatot, mert nincs halasztó hatálya.

A kiürítési kérelemben meg kell jelölni

  • az ingatlan pontos címét,
  • az ingatlan tulajdonosának adatait,
  • a lakás elfoglalása előtt ki és milyen jogcímen lakott a lakásban,
  • a lakásban tartózkodó személyek adatait, az ott tartózkodó személyek számát és azt, hogy van-e köztük kiskorú.

Rendőrök el, lakásfoglalók vissza

Az önkormányzat szerint ez utóbbi miatt volt szükség az igazoltatásra, de a kerületben amúgy is bevált gyakorlat, hogy egy-egy bejelentés esetén a hatóságokkal közösen ellenőriznek. Az önkormányzat szerint az ellenőrzésekkor több esetben állítottak elő körözött bűnözőket, drogtanyára, üzletszerű kéjelgésre derítettek fényt.

Életkép a Vaskapu utcábólFotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök megjelenése után néhány család el is hagyta a házat, mert nem akarták, hogy a gyerekeiket elvegye a gyámügy. Mikor ott jártunk, azonban már többen vissza is tértek, és a frissen befalazott ajtókat újra szabaddá tették. Úgy látszik, ez a folyamat megállíthatatlan, hiszen ahogy Danóné is fogalmazott: itt még mindig jobb, mint az utcán.

Vannak, akik fizetnek ezért

A lepusztult házban azonban nem csak önkényes lakásfoglalók élnek, 11 család havonta fizet az önkormányzatnak. Mida Andiék két éve élnek itt, kezdetben csak másfél szobát béreltek, de azóta kibővült a család. Mikor ott jártunk, sógornője éppen a kórházba készült, mert megindult a szülés.

Patkányt, csótányt, mindenféle háziállatot tartunk. A tető beázik, ha esik az eső, itt úszik minden” – írja le az állapotokat Andi. A házban azonban nemcsak az esővíz okoz gondot: a két lépcsőház közötti közös WC-ből a salak is visszabugyog.

A bűz azonban eső nélkül is elviselhetetlen a közös toalett környékén.

A csótány és a patkány gyakori háziállatFotó: Polyák Attila - Origo

Andiék nagyon szeretnének már elköltözni, őket nem érdekli, mi lesz az önkényes lakásfoglalókkal. Ha a házat lebontják, nekik egy másik önkormányzati lakást utalnak majd. Erre elég régóta várnak, de szerintük még idén karácsonykor is itt lesznek.

Kutatóközpont a nyomor mellett

A nyomorteleptől egy sarokra épül a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új Bölcsész- és Társadalomtudományi Kutatóházának impozáns épülete.

Miután a képviselőtestület tavaly úgy döntött, hogy eladják a Vaskapu utca 49. szám alatti romos bérházat, pontosabban a telket, elsőként az MTA-t keresték meg, mondta Bácskai János polgármester.

Már kétszer kiírtuk a pályázatot, de nem találtunk vevőt” – mondta Bácskai János. Ha lenne befektető, akkor üresen adnák át a házat, a jogszerűen ott élő családoknak vagy pénzt kínálnának, vagy egy másik bérlakást a kerületben. A vevő pedig vélhetően elbontaná az épületet, és helyette újat építene.

Nem ez az egyetlen

Csak a Ferencvárosban 70 hasonló ház van, vagyis az önkormányzati bérházak több mint fele a Vaskapu utca 49. számú házhoz hasonló állapotban van. Kétharmaduk nem is felújításra, hanem bontásra vár.

Csak a Ferencvárosban 70 ilyen állapotú bérház vanFotó: Polyák Attila - Origo

A sors furcsa fintora, hogy a legális lakók többsége is erre vár. Az önkényes beköltözők helyzetét azonban ez nem oldja meg, és úgy tűnik, a kerület vezetése eltökélt abban, hogy kipaterolja őket az épületből. Nekik marad az utca vagy egy másik, romos bérház üres lakása.