Megoldódik a BCG-oltások átütemezésének ügye, a gyerekeknek nem lesz bajuk - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden.

Vakcinahiány van

Mikola Istvánt az M1 aktuális csatornán a többi között azzal kapcsolatban kérdezték, milyen segítséget nyújthat a külügyi tárca a BCG-oltások ügyében, amelyek beadását vakcinahiány miatt át kellett ütemeznie az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ). Az államtitkár azt válaszolta: hozzájuk fordult az országos tisztifőorvos és a beszerzésért felelős Novartis Hungária Kft., mondván, mindent elkövettek, hogy megkapják az oltásokat, de a dán gyártó leállt a vakcina előállításával. 

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkáraForrás: MTI/Soós Lajos

Megoldódik a probléma

Mikola István közölte: a minisztérium azzal segíthet, hogy el tudja érni azokat az országokat, amelyek ilyen vakcinát gyártanak, és a külképviseleteken keresztül meg is keresték őket. Tart a válaszok begyűjtése, és úgy tűnik, hogy megoldódik a kérdés - mondta. Hozzátette: a gyerekeknek nem lesz bajuk, ha néhány héttel, vagy egy hónappal később kapják meg a BCG-oltást.

Egyéves korig még hatékony

A tisztifőorvos korábban azt mondta, hogy július végétől a csecsemők BCG-oltása nem a születést követő 4 héten belül történik meg, hanem a szállítás rendeződését követően a lehető leghamarabb. Mindez megfelel az oltási előírásnak, hiszen a BCG-oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú.