A kormány meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját, és ezen szerepelnek a nyugat-balkáni országok is: ebből az irányból érkezik Magyarországra a legtöbb illegális bevándorló.

Biztonságos országok

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet alapján a menedékjogról szóló törvény szerinti biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősülnek az Európai Unió tagállamai és tagjelölt államai – Törökország kivételével – (Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia), az Európai Gazdasági Térség tagállamai, az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai, továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Egyéni jogosultságot kell bizonyítani

A menedékjogról szóló törvény szerint, ha a menedékkérő származási országa szerepel a biztonságos származási országok európai uniós listáján vagy a kormány által meghatározott országok között, a menedékkérő a jogszabály szerinti menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy az ő egyéni esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek.

Rendőrök őrzik a határsértőket, akiket a Tisza árterében, Szeged közelében fogtak elForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem kapott hatékony védelmet

Ha a menedékkérő Magyarországra érkezését megelőzően a biztonságos harmadik országok uniós listája vagy a kormányrendelet szerinti valamelyik biztonságos harmadik ország területén tartózkodott vagy átutazott, szintén menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy esetében ebben az országban nem volt lehetősége hatékony védelemre.

Megvolt a lehetősége

A listán tehát egyrészt azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságos származási országnak tekinthetők, vagyis amelyekben nincs háború, üldöztetés. A biztonságos harmadik országok listáján pedig azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságosnak tekinthetők, amelyeken a menedékkérő keresztülutazott, és ott lehetősége lett volna a nemzetközi védelem igénybevételére.

Ezeket a menekülteket is a Tisza árterében, Szeged közelében kapták elForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem fogadhatunk be mindenkit

Az Országgyűlés június végén adott felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg azokat a biztonságos migrációs tranzitországokat, ahonnan érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot. Kósa Lajos (Fidesz) akkor úgy nyilatkozott, hogyaki valóban menekült, annak ott kell megállnia, ahol már nem fenyegetik az életét”. Magyarország nem lehet befogadója a világ összes illegális bevándorlójának - mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ezt az „áradatot” le kell fékezni, az érkezők kevesebb mint egy százalékát jelentő politikai menekülteket pedig be kell engedni.