Bár Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán eddig csupán szűkszavúan írt nyaralásáról, kedden délután fényképet is közzétett a horvát tengerparton töltött szép napokról. 

A miniszterelnök a fényképen lenge, nyárias öltözéket, rövidnadrágot visel. Feleségével, Lévai Anikóval és egy ismeretlen férfival mosolyognak a kamerába. "Magyar, dalmát, két jó barát" - írta a képről a miniszterelnök.   

Magyar, dalmát, két jó barátForrás: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor hétfőn írta facebookos üzenőfalára, hogy a "nyaralásból visszatértem. Horvátország továbbra is gyönyörű". A Bors múlt csütörtökön még azt írta: feszített időbeosztása miatt a miniszterelnök még el sem döntötte idei nyaralásuk időpontját. Horvát és bosnyák lapok pedig egy-két napja még azt tippelték, hogy idén biztosan nem látogat Horvátországba a magyar kormányfő a rossz viszony miatt. Utóbb azonban kiderült: Orbán Viktor idén is kedvenc nyári búvóhelyén, Mljet szigetén töltötte a szabadságát.

Az Origo szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor pontosan milyen körülmények között nyaralt, kapott-e állami védelmet, és nagyjából mennyibe került az út. Szóvivője, Havasi Bertalan a kérdéseinkre azt válaszolta: Orbán Viktor családi körben pihent Horvátországban, természetesen minden költséget saját maga viselt.


Igazi kis gyöngyszem

„Amikor először nyaraltam Mljeten, több mint egy évtizeddel ezelőtt, elbűvölő helyet ismertem meg, és a legkevesebb, amit mondhatok róla, az az, hogy Mljet az Adria gyöngye" – mondta a Borsnak korábban a kormányfő. Nem csak Orbán Viktor szíve csücske a sziget. Mások mellett a brit Károly herceg; a Chelsea futballcsapat tulajdonosa, Roman Abramovics, valamint Jacques-Yves Cousteau francia tengerkutató is áradozott a hely szépségeiről.

MljetForrás:Flickr/Altor Sarabela

A nyolcadik legnagyobb sziget

Mljet az Adria nyolcadik legnagyobb szigete Dalmáciában, ahol csupán néhány eldugott kis falu található. A sziget északnyugati része fokozottan védett, itt található a Mljet Nemzeti Park. Ez a sziget területének csaknem egyharmadát foglalja el, a maradék kétharmad a turisták által szinte teljesen érintetlen maradt.