Orbán még nem végzett Simicskával

Orbán, Nagykanizsa
Modern Városok program keretében Orbán Viktor és Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere együttműködési megállapodást ír alá. 2015.06.23.
Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel tovább folytatódik a Simicska–Orbán-háború, ami már 2014 előtt is kódolva volt a két erős személyiség miatt – mondta az Origónak Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint kérdés, hogy Simicska és köre mennyi ideig tudja finanszírozni a médiabirodalmát.
Vágólapra másolva!
  • Korábban még szüksége volt Orbán Viktornak Simicska Lajosra és körére.
  • Várhatóan a következő hónapokban is folytatódik majd a küzdelem.
  • A miniszterelnök biztosan tanul a konfliktusból.
  • Nagy kérdés, mit tudhat még Simicska Orbánról.

Vida Ildikó távozásával végleg sikerült kiütnie Simicska Lajost Orbán Viktornak?

Még nem, hiszen a céghálózat túl nagy ahhoz, hogy Vida Ildikó távozásával végleg sikerüljön kiütni Simicska Lajost. Simicska ráadásul küzdő alkat, cége bírósághoz fordul a közbeszerzésekből való kitiltás miatt, és ki tudja, milyen ismeretek vannak még Simicska tarsolyában, amelyek esetleg kellemetlenek lehetnek az Orbán-kormányra nézve.

Vida Ildikó még májusban adta be a lemondását Forrás: MTI

Korábban miért nem tarthatta veszélyesnek a kormányfő, hogy fontos gazdasági pozíciókba Simicska emberei kerültek?

Egyelőre nem tudjuk, mennyit látott előre a kormányfő a lehetséges veszélyekből. A kettejük közti konfliktus nem minden részlete ismert. Valószínű, hogy Orbán Viktornak a második kormánya idején még szüksége volt Simicska és emberei befolyására, gazdasági erejére, ám mostanra tudja őt másokkal (például Garancsi István, Mészáros Lőrinc) pótolni. Ráadásul a kormányfő úgy gondolhatta, hogy Simicska túlságosan megerősödött a Fidesz holdudvarán belül.

Amit látni kell, a Fideszen és a környezetén belüli törésvonalak határozott megjelenése figyelhető meg. Nem csak a párt az érdekes tehát, hanem az is, ami körülötte van (sajtó, média, civil szervezetek, üzleti hálók). Ebben az értelemben Simicska mellékszál, mert különösen tavaly ősz óta a Fidesz felső vezetésében is ellentétek bontakoztak ki – például Pokorni–Lázár, Lázár–Kövér, Lázár–Rogán, vagy mostanában Tarlós–Lázár között –, a felsorolásból látszik, hogy az ellentétek kiéleződésében Lázár kulcsfigura.

Jól látszik tehát, hogy Simicska egy szereplő a többi között – igaz, fontos szereplő. Fontos, hogy még a Simicska–Orbán-összetűzés előtt sem mindenki nézte jó szemmel a Fideszben Simicska kivételezett helyzetét, éppen a Magyar Narancs írt arról, hogy Kövér László házelnök nem kívánta a Simicska-cégeket az Országház terének felújításánál látni.

Simicska Lajos nem hagyja magát? Forrás: Magyar Nemzet

Előre kódolva volt a 2014-es választás után a Simicska–Orbán-összeütközés?

Nem tudunk eleget a két személy közötti konfliktusról, de én inkább az igen felé hajlok, lévén, mind Simicska, mind Orbán erős személyiség.

Törvényszerű, hogy Simicska Lajos embereit sorra lövik ki?

A Simicska–Orbán-ellentét miatt igen.

Mindenki veszélyben van a Fideszben, akinek bármilyen köze van a Simicskához?

Elvileg igen, de szerintem ez attól is függ, hogy mostantól mennyi lojalitást mutatnak Orbán Viktor felé.

Korábban arról írt a Méltányosság, hogy új jobboldali párt is létrejöhet a konfliktus miatt, mekkora esélyét látják most ennek?

Mi arról írtunk, hogy a nagyra duzzadt Fideszt a vezetői már nem feltétlenül akarják egyben tartani, és egyfajta profiltisztításba kezdenek. Simicska kiszorítása ennek jele – még egyszer utalok arra, hogy nemcsak magát a pártot, de a környezetét is figyelembe kell venni.

Sok korábbi embere hagyta ott Simicskát Fotó: Bielik István - Origo

Van-e még esélye annak, hogy a felek között valamilyen békeszerződés születik?

Annyira felégették a hidakat, hogy nem hiszem – a politikában ugyanakkor vannak meglepő fordulatok. Attól is függ, kinek mi lesz az érdeke. De inkább a folytatódó harc a valószínűbb.

A három évre szóló kizárás a közbeszerzésekből a végső leszámolás a volt fideszes milliárdossal?

Nem a végső, hiszen a Közgép bírósághoz fordul. A cégcsoport ráadásul korábbi jó üzleti eredményei miatt rendelkezik anyagi tartalékokkal, Simicska Lajos szintúgy. Kérdés, hogy meddig tart ki a tartalék, elvégre a médiabirodalmat is finanszírozni kell.

Ebben a küzdelemben győzhet valaki? Úgy tűnik, egyelőre Orbánék állnak nyerésre.

Első ránézésre igen, Orbán áll nyerésre, de nem tudhatjuk, Simicskának milyen kellemetlen tényeket tartalmazó információk vannak (ha vannak) a birtokában.

Az elemző szerint egyelőre Orbán Viktor áll nyerésre a Simicskával való konfliktusban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Képes lesz a Fidesz pótolni az üzletember elvesztésével járó háttérországot?

Legalábbis ügyködik ezen, épül az új, Fidesz-közeli médiabirodalom. Akadnak más, a kormányhoz lojális üzletemberek is, akik viszont – tanulva a korábbiakból – egyenként valószínűleg nem nőhetnek majd akkorára, mint Simicska Lajos. Ezt az állam úgy tudja elérni, hogy egyetlen szereplőnek sem oszt túl sok pénzt, hanem a juttatásokat decentralizálja, többfelé osztja szét.

Médiafronton hozhat újabb átrendeződést Simicska folyamatos háttérbe szorítása?

Kérdés, mennyi ideig tudja Simicska és köre finanszírozni a médiabirodalmát, képes lesz-e esetleg más finanszírozókat és reklámozókat találni. A feladat nem könnyű, mert a magyar gazdaság szereplői jól teszik, ha jóban vannak a kormánnyal, Simicska Lajos médiabirodalmának finanszírozását pedig akár a kormánnyal szembeni állásfoglalásként is lehet értékelni.