A Dagály strand területének felén már építkeznek, két medencét elbontottak. A bérletek augusztusig érvényesek, a fürdőzők szerint ekkor bezár a fürdő. Az új uszodakomplexumnak 2017-re kell elkészülnie.

A Dagály területének fele, a hullám- és a gombamedence már elesett a 2017-es úszó-világbajnokságért vívott küzdelemben. A strandbérletek csak augusztus 31-ig érvényesek, sok fürdőző úgy tudja, akkor bezár a Dagály.   

Így néz ki jelenleg a Dagály strand északi része. Két év múlva itt már az új uszoda állForrás: Origo

Az ügyfélszolgálaton érdeklődésünkre csak annyit mondtak, hogy erről még nem született döntés, de ötven százalék az esélye, hogy augusztus 31-én vége lesz a fürdőzésnek a Népfürdő utcában. 

A szegényekkel tolnak ki 

Van egy 15 alkalmas bérletem, de szeptemberben akartam elhasználni, mert akkor még jó idő van, és kevesebben vannak. Ha ezt tudom előre, akkor meg sem vettem volna, mert ez így nem éri meg  – mondta egy idős hölgy a Dagály bejáratánál. Őt kimondottan zavarja az építkezés, szerinte a fiatalok is hőbörögnek, mert az eredeti területnek csak a fele maradt, így most mindenki az „öregasszony-úsztatókba” kényszerül. 

Ezek a medencék még megvannakForrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei

– Úgy halottam, a gyerekmedencét is elbontják, aztán az egész strandot is, mert szállodát akarnak építeni az új uszoda mellé. Én már nem is vettem bérletet erre a szezonra! – mondta egy másik hölgy, aki szerint így most megint a szegényekkel tolnak ki. 

A déli rész is építési terület

A Dagály honlapján a július 20-i medencelezárás kapcsán is úgy fogalmaznak, hogy a fürdő melletti építkezés miatt van erre szükség. Azonban az építkezés jelenleg a fürdő területének felét elvette, tehát nehéz úgy értelmezni, hogy az a fürdőterület mellett lenne. Ráadásul 

nemcsak az északi rész van lezárva, hanem a strand déli, Árpád híd felé eső részét is építési területnek nyilvánították. 

 

Kivágott fák várták, hogy elszállítsák őket június elején. Már kevés árnyákot adnakForrás: MTI/Máthé Zoltán

Eddig körülbelül száz fát vágtak ki az építkezés miatt. Szeretnénk, ha a többi fa és a strand többi része megmaradna  – mondta szerda délelőtt sajtótájékoztatón Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője. A párt aláírásgyűjtést indított az interneten annak érdekében, hogy az építkezések alatt se zárják be teljesen a fürdőt. Tordai szerint az sem világos, hogy az elkészült új úszókomplexum hogyan fog majd üzemelni a jövőben, a világbajnokság után mennyi lesz például a belépő ára. 

Két év van rá, belehúztak

A 2017-es úszó vb új épületének alapkövét idén május 15-én rakták le, a létesítménynek 2017. március 31-ig kell elkészülnie. Magyarország eredetileg a 2021-es világbajnokság rendezési jogát nyerte el, de idén márciusban elvállaltuk a 2017-es vb-t, miután a mexikói Guadalajara lemondott róla.

Az új komplexum ünnepélyes alapkőletétele 2015. május 15-énFotó: Szabó Gábor - Origo

A Dagály a főváros egyik legnépszerűbb strandja, ahol tavaly a nyári hónapokban közel 200 ezren hűsöltek. Május végétől a munkálatok keltette zaj és por miatt a strandbelépők árát 15 százalékkal csökkentették, azonban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. korábban úgy nyilatkozott, hogy ezzel együtt is 10-15 százalékos forgalomcsökkenéssel számolnak ebben a szezonban. 

Ezzel szemben a BGYH csütörtöki közleménye szerint, a Dagály fürdőben eddig júliusban 34 százalékkal nőtt a forgalom a tavalyi évhez képest.  Ez az eredmény persze nagyban köszönhető a hetek óta tartó kánikulának. 

Kérdéseinkkel megkerestük a beruházást koordináló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt is, amint megérkeznek a válaszaik, frissítjük cikkünket.