Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban. Az emberek többsége nem jár szűrővizsgálatokra. A statisztikai adatok szerint száz ember közül 10-nél biztos találnak valamilyen bélproblémát az orvosok, ötnek pedig vastagbélrákja lehet.

Nem vesznek tudomást a vastagbélrákról a betegeim, mondta Bükkerdő Pál az Origónak. A salgótarjáni háziorvos 200, a körzetében élő beteget hívott szűrővizsgálatra. A behívottak közül csak 50-en adtak le székletmintát. 12 esetben vért találtak a székletben, őket vastagbéltükrözésre küldték. Csak négyen mentek el a vizsgálatra, nyolcan viszont azt mondták, nem érdekli őket, ha vastagbélrákjuk van.  Két betegnél a tükrözés vastagbélrákot állapított meg, őket megműtötték, megkezdődött a kezelésük – mondta a salgótarjáni háziorvos, aki csatlakozott az egészségügyi szűrőprogramhoz.

100-ból öt embernél vastagbélrákot diagnosztizálnakForrás: SPL

A szűréseket 2014-ben kezdték el, de a háziorvos azt tapasztalja, hogy érdektelenségbe fulladt. Betegei többsége 60–80 év közötti, nyugdíjas, szociális járulékból él, vagy munkanélküli. De azt mondta, folytatja a prevenciós munkát. 

Központi behívás

Az emberek meghívása a vastagbélszűrésre központi behívás alapján történik – közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Az ÁNTSZ arra kérte a háziorvosokat, küldjék el 200 olyan betegüknek a nevét, akinek még soha nem volt problémája a bélrendszerével. Ők kaptak értesítést Csongrád megyében is. 

A korán felismert daganatos betegség jól gyógyíthatóForrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

A programhoz Szántó Gergely szeged-szőregi háziorvos is csatlakozott. A 200 megszólított betegéből 95-en adtak székletmintát. Az arányok hasonlóak, mint Salgótarjánban.  11 pozitív eredmény született, hat betegnél rákos daganatot találtak. 

A vizsgálattól reszketünk

A betegek félnek a vastagbéltükrözéstől, pedig ha időben kiszűrjük a daganatot, sokkal nagyobb esélyük van a teljes gyógyulásra. Másrészt egy kemoterápiás kezelést kerülhetnek el, ami sokkal rosszabb, mint a tükrözés, mondta Szántó Gergely. A háziorvos szerint a szűrőprogram hatékonyabb lenne, ha az ÁNTSZ a háziorvosokon keresztül szólítaná meg a betegeket. Felelősséget kell ébresztenünk az emberekben a saját egészségük megőrzése iránt, és meg kell őket győzni a szűrővizsgálatok fontosságáról. Szeged-Szőregen most valószínűleg 6 ember életét mentettük meg a programnak köszönhetően – mondta Szántó Gergely. 

Nem járunk szűrésre

Nagyon komoly problémával kellett szembesülnünk Magyarországon, amikor elindultak a behívásos mammográfiás vizsgálatok évekkel ezelőtt, mondta Kovács Attila helyettes tiszti főorvos.

Magyarországon a behívás után csak a nők 40 százaléka tartotta fontosnak, hogy mammográfiás vizsgálaton vegyen részt. 2015-ben mellrákszűrésre csak a nők fele megy el – mondta Kovács Attila. Ellenben Svédországban, amikor a nők behívót kaptak az emlőszűrésre, 90 százalékuk elment a vizsgálatokra. 

A tükrözés kellemetlen vizsgálat, de túlélhetőForrás: SPL

Ezt a hatalmas különbséget kell áthidalnunk különféle módszerekkel. A háziorvosi kar bevonásával szeretnének a szűrési statisztikákon javítani. 

Évente 33 ezer halál

A KSH szerint 2013-ban 33 ezren haltak meg Magyarországon valamilyen daganatos betegség miatt. Európában Magyarországon van a legtöbb daganatos beteg, és itt halnak meg a legtöbben vastagbélrákban. Csak Szlovákiában regisztrálnak több vastagbélrákos beteget. 

2012-ben 93 ezer új daganatos beteget vettek fel a rákregiszterbe, közülük 47 ezer nő és 46 ezer férfi. 

Sokkoló jóslat

A WHO szerint a jövőben nőni fog a daganatos betegek száma és a daganatos betegségek miatti halálozási arány is, mondta Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára. 

Az okok között a civilizációs ártalmat jelöli meg a világszervezet. Az életvitelünk, a rengeteg stressz, a dohányzás és a helytelen táplálkozás is olyan tényező, ami miatt a WHO is a szűrések fontossága mellett kampányol. Mivel világszerte tendencia, hogy egyre tovább élünk, a daganatos betegségek száma is növekedni fog. 

Méhnyakrákszűrésre háromévente ajánlott elmenniForrás: Thinkstock

A szűrőprogramokra   6,5 milliárd forint európai uniós pénzt különítenek el az Egészségügyi Fejlesztési Operatív Program keretén belül, ami a 2014–2020-as időszakot öleli fel – mondta a helyettes államtitkár. A lényeg, hogy a betegségeket minél korábbi stádiumban fedezzék fel. Négy megyében már a háziorvosok is végezhetnek vastagbélszűrést, és 1200 védőnő is képzésen vett részt, hogy méhnyakrákszűrést végezhessen. 

Aki beteg, zöld utat kap

Győr-Moson-Sopron megyében, Nógrád megyében, Heves megyében és Csongrád megyében elindultak a pilotprogramok. 2018-ra azt szeretnék elérni, hogy a vastagbélszűrésbe az ország teljes lakossága be tudjon kapcsolódni – mondta Mészáros János. 

285 háziorvost vontak be a vastagbélrák-szűrőprogramba: ha egy beteg székletmintájában vért találnak, az zöld utat kap a további vizsgálatokra. A finanszírozást úgy igazították a szűrési rendszerhez, hogy az teljesítményvolumenkorlát-mentes. Ez annyit jelent, hogy a betegek szakellátása nem ütközhet finanszírozási akadályba – mondta Mészáros János, az Emmi helyettes államtitkára. 

Eredményesek a védőnők

Méhnyakrákszűrésre háromévente jogosultak a nők. Lényeges változás, hogy amíg korábban ezt a szűrést csak szülész-nőgyógyász végezhette, ma már védőnők is. 1200 védőnő már 45 ezer nő méhnyakrákszűrését el is végezte.  A népegészségügyi program keretén belül a szűrési koordinátorok a 25–65 év közötti nőknek küldenek behívót méhnyakrákszűrésre. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke azt mondta, a védőnők nagyon eredményes munkát végeznek, főleg a kistelepüléseken sikerül meggyőzni a nőket a szűrés fontosságáról. 

Már a védőnők is végezhetnek rákszűréstForrás: Thinkstock

Sikerült több olyan nőt is megszólítani, aki még soha nem volt méhnyakrákszűrésen – mondta a védőnő. 

A méhnyakrák kialakulása 8 év is lehet, nagyon fontos, hogy 3 évente minden nő menjen el rákszűrésre. A helyettes államtitkár azt monda, a védőnők személyenként 400-450 forint pluszpénzt kapnak az átszűrt nők után.