Kerítésügy: 173 forintot ér egy négyzetméter föld

Vágólapra másolva!
A kormány rendelete szerint négyzetméterenként 173 forint egyszeri, plusz a jövedelemkiesés miatt éves kártalanítás illeti meg azokat a gazdákat, akiknek a földjét érinti a szerb-magyar határra tervezett műszaki zár megvalósítása.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett szabályozás szerint a kártalanítási eljárást az illetékes kormányhivatal folytatja le soron kívül, és az annak nyomán meghatározott összeget bírói letéti számlára helyezik, vagy átutalják a tulajdonos bankszámlájára.

Évente is fizetnek

A kisajátítás által érintett gazdákat évenkénti kártalanítás is megilleti, amelynek összegét évről évre szeptember 15. és október 15. között határozzák meg.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden jelentette be, hogy kétféle határzár építéséről döntött a kormány.

A könnyen átjárható szakaszokon csaknem négyméteres kerítést épít a Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca; a horganyzott kerítést a föld alatt másfél, míg a föld felett három méter magasan húzzák fel a szerb-magyar határvonaltól 2,5 méterre.

A 175 kilométernyi ideiglenes határzár építéséhez 980 ezer négyzetméter magántulajdonban lévő területet vesznek igénybe.