Ne felejtse: tűzgyújtási tilalom van

2015.07.25. 07:32

Naponta 30-60 szabadtéri tűzhöz riasztják a tűzoltókat, ezek 99 százalékát emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. A hőségriadót vasárnap éjfélig meghosszabbították, így a katasztrófavédelem óvatosságot kér mindenkitől a hétvégére.

A szabadtéri tüzek, amelyekhez a tűzoltókat riasztják, nyolcvan százalékban füves vagy gazos területeken keletkeznek.

Idén szabad területen már 93 négyzetkilométeren csaptak fel a lángok, ez az ország területének egy ezredét jelenti.

Milliókba kerül az oltás

A szabadtéri tüzek veszélyeztetik a természetes és az épített környezetet is, ráadásul komoly anyagi kárt okoznak, amelyet még a tűzoltói beavatkozások milliós nagyságrendig terjedő költsége is fokoz.

A szabadtéri tüzek ellen a legjobb védekezés a megelőzés, hiszen azok 99 százaléka emberi gondatlanságra vagy szándékosságra vezethető vissza – figyelmeztetett közleményében Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője.

Tűzoltó helikoptert bevetés előtt a Kiskunsági Nemzeti Parkban keletkezett tűz oltásánForrás: MTI/Donka Ferenc

Nem is szabad tüzet gyújtani

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, tilos tehát erdőben, erdők és fásítások kétszáz méteres körzetében és külterületen tüzet gyújtani.

Szabad ugyanakkor kertben grillezni, bográcsozni és szalonnát sütni, azonban a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy egyetlen percre se hagyják magára a tüzet, mert az könnyen átterjedhet az elszáradt növényzetre.

Felhívták továbbá az aratási munkát végzők figyelmét arra, hogy körültekintően, megfelelő műszaki állapotban lévő gépekkel végezzék a betakarítást. Az idén már tizenkét kombájn és tizenhét bálázógép okozott tüzet, amelyben egy ember életét vesztette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK