Nem tudják megfékezni a tüzet a Kiskunsági Nemzeti Parkban

2015.07.25. 14:24

Még dolgoznak a tűzoltók és a társhatóságok munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Parkban péntek délután keletkezett tűz oltásán. A parázsló, és a szélben felgyulladó területek jelentik a legnagyobb gondot.

Továbbra is a legmagasabb, ötös riasztási fokozat van érvényben, hatvan tűzoltó - hivatásos, önkormányzati és önkéntes - dolgozik jelenleg is, munkájukat segítik a nemzeti park munkatársai, civilek és három erőgép is. 

Kovács Andrea a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivője azt mondta, a hőség, a feltámadó szél és a terepviszonyok nehezítik az oltást. Pénteken körülhatárolták a tüzet, megakadályozták a továbbterjedését - mondta, hozzátéve: vannak izzó, parázsló területek, például a fatörzsek belsejében vagy az aljnövényzetben, amelyek a feltámadó szélben újra lángra kapnak.

Tűzoltó helikoptert bevetés előttForrás: MTI/Donka Ferenc

A tűzoltók jelenleg ezeknek az eloltásán dolgoznak. Kiemelte: a nehezen megközelíthető területeken nagy segítséget jelent a nemzeti park munkatársainak helyismerete.

Kovács Andrea hozzátette: péntek este és éjszaka helikopterrel is oltották a tüzet, és a légi járművet ismét be tudják vetni, ha szükség lenne rá. Közölte: ötven hektárt érintett a tűz, ez túlnyomórészt borókás, de vannak fenyvesek, lombos erdők is.