Hiába figyelmeztettek a viharra, sokan kerültek bajba a Balatonon

Vágólapra másolva!
Sokan újra figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket, így aztán a vihar kezdetével  rengeteg segélykérő hívás érkezett - közölte Tar Mihály a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szóvivője. 
Vágólapra másolva!

Volt olyan vitorlás, ahonnan négy kisgyereket kellett a partra szállítani annyira rosszul voltak, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Több elsüllyedt hajó van a tavon, melyeket folyamatosan mentenek. Több szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, amikor kiderült, hogy rosszul mérték fel tudásukat, képességeiket, így a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket.

A parttól távoli úszókat is menteni kellett, ők szintén azt gondolták, hogy legyőzik az elemeket.

A szóvivő beszámolója szerint még a vihar előtt Balatonfüreden a Füred Camping előtti vízben kerestek egy embert, aki vízibicikliről esett a vízbe, majd elmerült. Az ő keresését fel kellett függeszteni, mert egy újabb eltűnt emberről kapott jelzést a vízimentők zánkaiközpontja

Ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe, aki szintén elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a vízimnetők, de nem sikerült. Ezt a kutatást is felfüggesztették.

A Balatonon délután csapott le a kb 100 km/órás széllökésekkel tarkított vihar.