Összesen 21 ember életét mentették meg a rendőrök, a vízimentők és önzetlen hajósok a tegnapi viharban a Balatonnál. Noha lehetett tudni, hogy jön a vihar, előfordult, hogy felelőtlen hajósok a tudásukat és a hajók képességeit túlértékelve járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy egyszerűen a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal együtt lesodorta a fedélzetről az utasokat.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajói még a vihar előtt próbálták a partra terelni a Balatonból az embereket. Sokan figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket, volt olyan vitorlás, ahonnan négy kisgyereket kellett a partra szállítani, annyira rosszul voltak, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Még késő este is több elsüllyedt hajó mentésén dolgoztak a szakemberek. A vízimentők segítségére szorult több szörfös és kite-os is, akik a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni.

Ketten eltűntek 

vihar előtt a balatonfüredi kempingnél egy vízibicikliről vízbe esett és elmerült ember keresését fel kellett függeszteni, mert nem sokkal a vihar előtt egy újabb eltűnt emberről kaptak jelzést a vízimentők.

Ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe, és elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a mentők kutatócsoportjának tagjai megtalálni, de nem sikerült, így ezt a kutatást is felfüggesztették.

Mindenki mentett, aki tudott

Siófok előtt egy vitorlásról csúszott be két nő a vízbe, életüket főként az őket észlelőknek köszönhetik, akik mentőövet dobtak be nekik, és folyamatosan figyelték őket, amíg a vízirendészeti mentőhajó meg nem érkezett. 

Ez a fotó egy tavalyi viharban készült, de idén is mentettek szép számmal bajba került szörfösöket a tórólForrás: MTI/Varga György

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a délutáni órákban rendelte el a legmagasabb, II. fokú viharjelzést a Balatonon, a tó közepén óránként 110,8 km-es sebességű szelet mértek. A rendőrség tájékoztatása szerint a  viharjelzés idején a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízen tartózkodó fürdőzőket, hajókat a várható viharról.

Félszáz riasztás

A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérést kaptak a rendőrök.  A kimentettek szinte kizárólag vitorlásokon kerültek bajba. A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával a legtöbbször megelőzhetők a hasonló veszélyhelyzetek.