A szír hadsereg az ország felét ellenőrzi

Szíria, polgárháború, fegyveres konfliktus, menekült, Bassár el-Aszad szíriai elnök véres képe egy orosz zászlóval a bejrúti orosz követség előtt
Vágólapra másolva!
A szír elnök elismerte, hogy a hadsereg nem tudja tartani az ország egész területét. Aszad a dezertálások magas számával magyarázta a kormányerők harctéri kudarcait. A polgárháboróban eddig 230 ezren haltak meg.
Vágólapra másolva!

- ismerte el Bassár el-Aszad szíriai elnök. A szokatlanul őszinte hangvételű televíziós beszédben Aszad a dezertálások magas számával magyarázta a kormányerők harctéri kudarcait.

Eddi 230 ezren vesztették életüket a négy éve tartó konfliktusban Forrás: AFP/Anwar Amro

A hadsereg az ország területének kevesebb mint a felét tartja ellenőrzése alatt, bizonyos körzeteket fel kellett adnia, hogy fontosabb helyeken harcolhasson a lázadók ellen.

Az az elgondolás, hogy egyszerre mindenhol minden csatát megnyerhetünk, irreális, lehetetlen és megvalósíthatatlan. Ezért állítottunk fel fontossági sorrendet - mondta az elnök televíziós beszédében. Hozzátette: egy terület besorolása annak katonai, politikai, gazdasági és stratégiai fontosságától függ.

Amnesztiát hirdetett

Elemzők szerint ez volt a szíriai elnök első nagyobb szabású nyilvános beszéde azóta, hogy tavaly júliusban letette harmadik hétéves ciklusának hivatali esküjét. Az államfő egy nappal azután tartotta meg a beszédét, hogy

általános amnesztiát hirdetett azok számára, akik eleve nem vonultak be, vagy akik megszöktek a hadseregből.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de azóta véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 230 ezer ember halt meg.