Kisiklott egy veszélyes anyagot szállító tehervonat

2015.07.28. 20:36

A komári rendezőpályaudvaron kedden kora este baleset történt, kisiklott egy veszélyes anyagot szállító tehervonat. A megyei katasztrófavédelem az Origo érdeklődésére azt közölte, hogy személyi sérülés nem történt, de a konténerből környezetre ártalmas anyag jutott ki.

Jelentős késést okoz a Budapest–Komárom–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon nem sokkal este hat óra után történt baleset. A MÁV annyit közölt, hogy kisklott egy Budapest felől érkező vonat, a baleset miatt nem járnak a vonatok Almásfüzítő és Komárom között, de már vonatpótló autóbuszokat rendeltek a helyszínre.

A MÁV térképén látszik, hogy a pirossal jelzett szakaszokon jelentős késést okozott a balesetForrás: Origo

A Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az Origo érdeklődésére viszont azt is elárulták, hogy a komáromi rendezőpályaudvaron egy 25 kocsiból álló tehervonat siklott ki. Pontosabban annak 8., 9., és 10. kocsija, amikor áthaladt egy váltón. Az iho.hu portál értesülése szerint a kocsik nem borultak fel, "de a vágányt meggyűrték egy kicsit."

A katasztrófavédelem megyei igazgatóságán azt is elmondták, hogy a szerelvény "környezetre ártalmas anyagot" szállított, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit. Személyi sérülés nem történt, a környezetet ért kárt, az esetleges környezeti hatásokat pedig jelenleg is vizsgálják. Az Origo úgy tudja, hogy a szerelvényen a METRANS, Európa egyik vezető logisztikai vállalata szállított.

Rovarölő szerekhez használják

Az Origo több forrásból megerősített értesülései szerint a tartálykocsi a melamin nevű higrogéntartalmű szerves vegyület ciromazin nevű származékát szállította. A Wikipedia szerint a ciromazint rovarölőszerként használják, mivel akadályozza a rovarok vedlését és bebábozódását.

A kisiklott szerelvényt a Metrans képen látható jobboldali, Hercules becenevű mozdonya vontattaForrás: Metrans

A ciromazin beépül a növényekbe, így bekerül a táplálékláncba is. Az emberben nagy mennyiségben vesekövességet okoz, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek.

Részben újraindult a forgalom

A MÁV-tól kapott információk szerint este fél kilenc előtt az egyik vágányt sikerült szabaddá tenni a biztonságos vonatközlekedéshez, így újraindultak a személyszállító vonatok. A késések fokozatosan csökkennek, a menetrendszerű vasúti közlekedés szerda hajnalra állhat helyre - írták.