Ha kevés a munkanélküli egy faluban, a település nem kap pluszpénzt az államtól a szegénység enyhítésére. A Borsod megyei falvak polgármesterei panaszkodnak.

Az állam gazdagnak tekinti azokat a borsodi falvakat, ahol sok embernek van munkája, ezért kevesebb pénzt ad például gyermekétkeztetésre, kiosztható tűzifára. Ezeken a településeken viszont közmunkásból van nagyon sok, akik sok esetben csak néhány hónapig dolgoznak - írja az Észak-Magyarország című megyei lap. Ha papíron sok embernek van munkája egy faluban, akkor az önkormányzat kiesik a halmozottan hátrányos helyzetű települések közül, ezért nem kapja meg a szociális segélyekre használható állami pluszpénzt.

A lapnak Kiss Péter ináncsi polgármester azt mondta, hogy a falu jelenleg 160 embernek ad közmunkát, ezért már nem számítanak halmozottan hátrányos helyzetű településnek. „Mi eleget teszünk a kormányzati szándéknak, munkát adunk az embereknek, és cserébe tulajdonképpen büntetést kapunk” - mondta a polgármester. Hozzátette, hogy az EU-s és állami pályázatokon is hátrányba kerülnek a sok közmunkás miatt, mert az önkormányzat által fizetendő önrész ezentúl nem 10–15 százalék lesz, hanem 50 százalék.

Méra is kikerült a korábban kedvezményt kapó falvak közül, a polgármester szerint „az állam az egyik kezével ad, a másikkal pedig elvesz”.