Szakszervezet: Az új buszok veszélyesek a sofőrökre

Megtámadtak egy buszsofőrt
Vágólapra másolva!
Leköpik, szidalmazzák és akár menet közben is egyre többször ütik meg a BKV-s sofőröket az agresszív utasok az egyik szakszervezet szerint. Az új buszokon ráadásul nyitottak a vezetőfülkék, semmi sem védi a sofőröket.
Vágólapra másolva!

A jelenleginél szigorúbban kell büntetni azokat, akik megtámadják a BKV járművezetőit, és "elrettentésül" az elkövetőkre kirótt büntetést is nyilvánosságra kell hozni a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint. Az érdekvédők ezért törvénymódosítást kezdeményeznek, és szeretnék elérni, hogy a BKV-t felügyelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is álljon melléjük ebben az ügyben.

Az érdekvédők panaszkodnak az új buszokra is: ezeken a járműveken a sofőrök nyitott fülkében ülnek, nincs olyan zárható ajtó, amivel az agresszív utasokat távol tudják tartani maguktól. "Ráadásul így, minden védelem nélkül, az utasoktól karnyújtásnyira kezelik és legfeljebb egy dobozban, vagy a lábuknál heverő táskájukban tárolják a jegyek eladásából származó bevételt" - olvasható a közleményben. A szakszervezet szerint az egyre több budapesti járaton kötelező első ajtós felszállás miatt egyre nagyobb kockázatot kell vállalniuk a sofőröknek.

Olvasói fotó egy sofőr megtámadása utáni pillanatokról. Forrás: Olvasói fotó

A szakszervezet szerint jelenleg sehol senki nem vezet pontos kimutatást a sofőrök elleni támadásokról, ezért arra is felszólítják a BKK-t, hogy készítsen ilyen statisztikát. Ha ez megvan, nemzetközi mintára stratégiát kell kidolgozni a járművezetők megvédésére - írják.

Legutóbb egy hete az Istenhegyi úton támadta meg a 21/A jelzésű busz sofőrjét egy utas. Olvasónk beszámolója szerint az agresszív férfi ordibált, őrjöngött, ráadásul a vezetőfülkét is berúgta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az Origo megkeresésére aznap közölte, hogy a rendőrség garázdaság miatt rendelt el nyomozást az ügyben.