Pluszpénz a határzárra, sátortáborokra

Debrecen, 2013. június 28.
A debreceni menekülttábor, miután a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia, mert tömegverekedés tört ki a befogadóállomáson élők között 2013. június 28-án.
MTI Fotó: Cz
Debrecen, 2013. június 28. A debreceni menekülttábor
Vágólapra másolva!
A kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet - erről Kovács Zoltán kormányszóvivő számolt be szerdán a kormányülés után.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatornán elmondta: így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt

idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

A pluszforrásból, amelyet a költségvetési tartalékból csoportosítanak át, sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadó állomások áthelyezésére is költenek - részletezte. Hozzátette: a lakott területen kívüli táborok helyszíneiről egy-két hónapon belül döntenek.

Az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A szóvivő emlékeztetett: tavaly, az év második felében jelentkező migrációs hullám miatt már 31,4 milliárd forintot költött a rendőrség a határőrizet megerősítésére, technikai felszerelésére.

A debreceni menekülttábor Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Óriási a nyomás az országon pénzügyi tekintetben is - hangsúlyozta Kovács Zoltán, hozzáfűzve: az Európai Unió eddig a költségek töredékét bocsátotta Magyarország rendelkezésére. A befogadó állomásokon jelenleg több mint 3500-an tartózkodnak - közölte Kovács Zoltán.

Kerítésépítés Mórahalom külterületén Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az illegális bevándorlók közül június elejéig több mint 5600-an részesültek orvosi ellátásban. A probléma egészségügyi szempontból is egyre élesebb - jelentette ki a kormányszóvivő, utalva arra is, hogy kedd éjjel több mint félszáz külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával a fővárosi Nyugati pályaudvarról.