Visszaszivárognak a Keleti pályaudvarhoz a menekültek

2015.07.30. 16:36

Kezdenek visszaszivárogni a menekültek a Keleti pályaudvarhoz, miután a rendőrök ellenőrzést tartottak, és többeket el is küldtek a Nyugati pályaudvarhoz. A menekülteket segítő szervezet szóvivője korábban azt közölte az Origóval, hogy nem tömegesen viszik el a migránsokat. A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a rendőrök a migránsokat a metróra és a 73-as trolira szállítják. 

A Migration Aid segélyszervezet cáfolja, hogy óriási razziát tartanának a rendőrök a Keleti pályaudvaron, és tucatjával viszik el a menekülteket.

Csak rutin

Ez csak rutinellenőrzés, pár embert kísértek csak be, akiknek lejártak a papírjaik, de 

őket is elengedik az igazolványok meghosszabbítása után 

– mondta az Origónak a menekülteket segítő egyesület szóvivője. 

A metrókapu felé vonul a migránsok tömegeFotó: Polyák Attila - Origo

Szavait megerősítette a BRFK szóvivője, aki szerint valóban csak rutinvizsgálat zajlik. 

Maszkos rendőrök kísérgetik a menekülteket a KeletibenFotó: Polyák Attila - Origo

Helyszínen tartózkodó fotósunk szerint a rendőrök a metróbejáratokhoz kísérik azokat a migránsokat, akiknek papírjaik szerint más pályaudvarról kellene megközelíteniük a nekik kijelölt menekülttábort. 

Rendőr mutatja a menekülteknek, merre menjenek a trolivalFotó: Polyák Attila - Origo

Voltak olyan menekültek, akiket viszont a 73-as trolihoz tereltek. Ez a járat szintén a Nyugati pályaudvarhoz viszi az utasait. Elvben innen indulnak azok a vonatok, amelyekkel Debrecenbe lehet eljutni. 

A rendőrök munkáját tolmácsok is segítik. 

Már a rendőrök nélkül, legfeljebb tolmács kíséretében szállnak fel a trolira a menekültekFotó: Polyák Attila - Origo

Ők magyarázzák el, hogy a trolikkal hová is lehet eljutni. Mindenesetre fura látvány, amint több tucat migráns álldogál a rendőrökkel együtt a Keleti pályaudvarnál lévő trolimegállónál, várva a tízpercenként induló buszokat. A trolikhoz tízesével kísérik a menekülteket a rendőrök, általában ők is tízen vannak. 

Úton a Nyugati pályaudvar feléFotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo tudósítója a helyszínen késő délután azt tapasztalta, hogy miután nagyjából vége az igazoltatásoknak és a menekültek elszállításának, lassanként visszaszivárognak a migránsok a Keleti pályaudvarhoz.  Sokan ugyanis a rendőrök láttán "elmenekültek", majd visszatértek. Ha nincsenek is annyian, mint korábban, ismét sok menekültet látni az aluljárókban.  

Tégla a sorok között 

Zsohár Zsuzsa azt is tudni véli, hogy ki felelős a razziáról szóló rémhírért: szerinte 

tégla van a Migration Aidben, aki egy szélsőjobboldali szervezetnek dolgozik, 

és dezinformálással próbálja akadályozni az önkéntes segítők munkáját. 

Önkéntesek adományából vacsorázó migránsok. Van, aki segíti, mások támadják őketFotó: Polyak Attila - Origo

Korábban az Index számolt be helyi információk alapján arról, hogy maszkos készenléti rendőrök láttak hozzá a Keleti kiürítéséhez.

Az azonban tény, hogy az FKF emberei elkezdték kitakarítani a Keleti pályaudvar aluljáróját. Szemmel láthatóan a főváros megelégelte, hogy a migránsoktól alig lehetett közlekedni ezen a pályaudvaron. 

TakarításFotó: Polyák Attila - Origo

Valóra válhat

Bár az evakuálásról szóló hír kacsának bizonyult, valósággá is válhat: mivel a kormány szerint Szerbia a biztonságos harmadik ország kategóriájába tartozik, egy jogszabályi szigorítás eredményeként a hatóságok augusztus elsejétől azonnal 

visszatoloncolhatják a szerb földről Magyarországra érkező illegális bevándorlókat.