Nyaralásra idén többet költenek a magyar családok, és aki megteheti, hogy elmegy otthonról, hosszabb időt marad távol. Ők viszont elég kevesen vannak.

A magyaroknak kevesebb mint a fele nyaral idén - derült ki a Budapest Bank reprezentatív felméréséből. Nemrég hasonló eredményt hozott egy biztosító kutatása is. A bank azonban azt is megvizsgálta, hogy az a 48 százalék, aki el tud menni otthonról szabadsága alatt, egy nappal tovább marad távol a tavalyi évhez képest, és harmincezer forinttal többet is költ.

Az idei szezonban 8 napról átlagosan 9 napra emelkedett az üdülésre szánt idő az előző év azonos időszakához képest. A nyaralás ideje jellemzően július vagy augusztus. A Balaton és más belföldi célpontok népszerűsége mellett a tavalyi 16 százalékról idén 23 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik valamelyik európai tengerpart felé veszik az irányt - olvasható a bank MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Budapest Bank felmérése szerint a nyaralásra fordított összeg átlagosan a tavaly mért 118 ezer forinthoz képest idén elérheti a 151 ezer forintot is. Az eredmények szerint közel azonos azoknak az aránya, akik 50 000 forintnál kevesebbet tudnak pihenésre költeni, és azoké, akik 200 000 forintnál is többet szánnak a vakációra: 22, valamint 23 százalék.

A válaszadók 79 százaléka a spórolt pénzéből fedezi a nyaralást, 6 százalékuk azonban kölcsönből finanszírozza az üdülés kiadásait, akiknek 4 százaléka rokonoktól, ismerősöktől kér pénzt, 2 százalékuk viszont gyorskölcsönt igényel, és ugyanennyien hitelkártya-keretüket növelik meg - közölte a bank.

Az otthonról vitt készpénz dominanciája továbbra is érezhető, azonban a bankkártyás fizetés is egyre inkább teret nyer, ugyanis az arányuk a tavalyi 17 százalékról idén 20 százalékra emelkedett - tették hozzá.