Ők dönthetik el a 2018-as választást

Schiffer András; Ferenczi István; Szél Bernadett; Vida Attila Budapest, 2015. július 18.
Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP újraválasztott két társelnöke a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatójukon a fővárosi Hunguest Hotel Pl
Budapest, 2015. július 18. Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP újraválasztott két társelnöke a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatójukon a fővárosi Hunguest Hotel Platánus szállodában 2015. július 18-án. A háttérben balról Ferenczi István elnökségi tag, jobbról Vida Attila újraválasztott elnökségi titkár. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kis pártok közül az LMP volt az elmúlt félév legnagyobb nyertese, míg az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért a szakadás után az ötszázalékos bejutási küszöb alatt áll.
Vágólapra másolva!

Nemcsak az országos lefedettséggel rendelkező pártok, hanem a kisebb támogatottságú erők is izgalmas féléven vannak túl.

Szétesett az Együtt-PM szövetség, amiből még Kónya Péter és Székely Sándor is kivált.

Az LMP-ben az első félév nyugalomban telt, aminek azt is köszönhetik, hogy támogatottságuk öt százalék fölött stabilizálódott.

Schiffer András örülhet pártja eredményének Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Korábban is számítottak

A kis pártok jelentőségét sokszor lebecsülik, de egy éles választási szituációban döntő lehet, hogy melyik oldalra állnak majd. Akár az 1998-as, a 2002-es, vagy a 2006-os országgyűlési választást nézzük, akkor alapvetően változott volna meg a végeredmény, ha valamelyik, parlamentből kieső alakulat szövetséget köt egy nagyobb erővel. Nagy kérdés, milyen taktikát választanak majd a mostani kicsi pártok.

Juhász jól kihasználja a pozícióját

Az LMP esetén a párt stratégiai mozgását emelném ki sikerként inkább, mint egyik vagy másik ügyet – mondta Tóth Csaba az Origónak. A Republikon Intézet elemzője szerint a párt sikeresen kezdi magát pozicionálni a politikai centrumban; korábbi baloldali karaktere tompult, és miközben a kormány erőteljes kritikusa, távolságot tud tartani a baloldali ellenzéktől is.

A Paks II. kérdéskört pedig az LMP tematizálta itthon a legügyesebben az ellenzéki oldalon – mondta az elemző.

Juhász Péter az Együtt emblematikus alakja Forrás: Pataky Zsolt

Az Együtt kapcsán Tóth Csaba szerint két elemet érdemes kiemelni. Juhász Péter személyében a legkönnyebben azonosítható korrupcióellenes politikus kapcsolódik a párthoz;

Juhász rendkívül jól használja ki V. kerületi pozícióját, és az ellenzék egyik legkarakteresebb hangja.

Másrészt az Együtt volt az első és leghangosabb párt, amelyik szembeszállt a kormány menekültellenes retorikájával. A plakátok letépésével az Együtt tudott komolyabb médiafelületet is szerezni.

Hasonló karakterű pártok

A PM megtalálta az egész ellenzék egyik legkomolyabb szakpolitikai témáját:

az alapjövedelem kérdését, amit a párt igyekszik a napirend fontos ügyévé tenni

– vélekedett az elemző. Ezek a sikerek azonban korlátozottak: egyik párt sem tudta érdemben bővíteni táborát; egyelőre nemcsak az MSZP, de a DK is erősebb náluk.

A Párbeszéd Magyarországért az alapjövedelem bevezetését propagálja Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tóth Csaba elmondta, az LMP egészen biztosan nagyon más párt, mint a baloldali ellenzék erői; rendszerellenessége ugyan baloldali karakterű, de ma politikailag távolabb van ezektől a pártoktól, mint volt egy évvel ezelőtt. Az Együtt és a PM szavazóbázisa hasonló, de a pártok karaktere eltérő:

a PM zöld baloldali, az Együtt inkább centrista liberális alakulat.

Ez a választóknak ugyan kevésbé fontos, de a pártok elitjének és aktivistáinak annál inkább – tette hozzá.

Nincs más választás

Az elemző szerint az biztos, hogy a baloldalnak akkor van esélye nyerni, ha egy egyéni körzetben egy fideszes és egy jobbikos jelölttel szemben egy jelölt áll. Ez azonban sokféleképpen előállhat – például a Republikon Intézet által javasolt előválasztás segítségével.

Az LMP már több alkalommal is éppen az öt százalék környékén mozgott, most is ez a helyzet. Látva a párt mozgását,

más választása nincs, mint egyedül próbálni a parlamentbe jutni,

erre Tóth Csaba ma legalább annyi esélyt lát az LMP esetében, mint az előző ciklusban.

A szakember szerint a kis pártok számára a fő kihívás az, hogyan lehet a komoly médiamegjelenést és okos üzeneteket támogatottságnövekedésre váltani. Ehhez karakteres és népszerű politikusok és erősebb szervezet kellhet – mondta.