Tolonganak a települések a börtönökért

börtön, Szeged
Szeged, 2005. október 28. Részlet a Szegedi Fegyház és Börtönből, ahol a tényleges életfogytiglan szabadságvesztés büntetésre ítélt fogva tartottak elhelyezésére szolgáló speciális körletet adtak át. MTI Fotó: Németh György
Vágólapra másolva!
Negyven település ajánlott fel térítésmentesen területet börtönök építésére a megadott határidő lezárultáig a belügyminiszter írásbeli válasza szerint.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándort a januárban közzétett felhívással összefüggésben a jobbikos Apáti István kérdezte. A tárcavezető - parlamenti honlapon közzétett - válasza szerint

a börtönök túltelítettségének megszűntetéséhez nyolc 500 fős és egy 1000 férőhelyes új börtön és fegyház fokozatú intézet létesítésére van szükség.

A bejárás már megvolt

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) három kétfős szakmai bizottságot hozott létre, amelyek végigjárták a felajánlott önkormányzati helyszíneket, egyeztettek a települések polgármestereivel, hivatali vezetőivel, továbbá pontosították a beruházás megvalósíthatóságával kapcsolatos kérdéseket és feltételeket.

A Szegedi Fegyház és Börtön Forrás: MTI/Németh György

A szervezet a benyújtott anyagok, helyszínbejárások és a kapott többletinformációk mérlegelésével készíti el a pályázatok elbírálására, rangsorolására vonatkozó javaslatát. A tervezett, mintegy 5000 új férőhely kialakítása - megfelelő támogatottság esetén - várhatóan 2019 végéig valósulhat meg - írta a belügyminiszter.