Három szabad strand problémás a Velencei-tónál

2015.08.01. 18:44

A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabad strandnak nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a „működtetését" – közölte a kormányhivatal szombaton. A három érintett fürdőhely az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand. 

Nem zárták be az összeset

A kormányhivatal közleményében az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában megjelent hírre reagált, miszerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta az összes velencei-tavi szabad strandot. 

Határozottan cáfolta a kormányhivatal azokat az "alaptalan híreszteléseket", amelyek szerint a Velencei-tó partján valamennyi szabad strand működését felfüggesztették volna. Közölték, hogy a tóparton, a fizetős strandok mellett, több úgynevezett szabad strand is hosszú évek óta működik engedéllyel, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve.

Hattyúk és fürdőzők a Velencei-tóban a Velence Korzó szabad strandonForrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem elég a tó vize

A kormányhivatal a két érintett – a velencei és a gárdonyi - önkormányzat figyelmét ismételten felhívta, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon az érintett három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet benyújthatja a Székesfehérvári Járási Hivatalhoz. Emlékeztettek arra: a természetes fürdőhely működtetéséhez alapvetően szükséges a vízminőség ismerete és a jogszabályban foglalt közegészségügyi feltételek megteremtése, amelyek együttesen szolgálják a fürdőzők egészségét, biztonságát. Az érintett szabad strandok ilyenekkel nem rendelkeztek – tették hozzá.

Fürdőzők a Velencei-tóban a Velence Korzó szabad strandonForrás: MTI/Máthé Zoltán

10 kijelölt fürdőhely

Mint írták, a közigazgatási eljárás során a kormányhivatal szakhatóságai segíteni fogják a két érintett önkormányzatot az eljárás eredményes lefolytatásában, amint benyújtják a kérelmüket. A Fejér megyei kormánymegbízott soron kívüli vízminőség-vizsgálatot rendelt el az érintett három partszakaszon. Megjegyezték, hogy a Velencei-tó partján összesen tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. Ezek fürdővize kiváló, illetve jó minőségű, és ezen a tíz helyen a közegészségügyi feltételek is adottak, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelnek.

Egy kislány édesanyjával GárdonybanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Azonos feltételek

Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője elmondta: a jogszabályok nem tesznek különbséget a természetes fürdőhelyek között közegészségügyi szempontból, a feltételek azonosak. A köznyelvben szereplő szabad strandok azok, amelyek használatáért nem kell fizetni, azonban engedéllyel rendelkezniük kell – mutatott rá. A tisztifőorvos jelezte, hogya három érintett fürdőhely az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand.Ezeknek nincsen engedélyük, engedélyeztetési eljárást sem indítottak a szezon előtt, így a hatóságok nem ismerik sem a vízminőséget, sem azt, hogy megfelelnek-e az egyéb előírásoknak – tette hozzá.

Egy férfi és egy nő a Velencei-tóból kiemelt lépcsőnél, GárdonybanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Fürdővíz-használati engedély

Müller Cecília közölte, hogy 2008 óta van érvényben a strandokra vonatkozó szabályozás. Ennek értelmében a fürdőszezon előtt a tulajdonosoknak fürdőhely-kijelölést kell kérniük. Ezután a működtetőnek fürdővíz-használati engedélyt kell kérvényeznie, ennek keretében vízminőség-vizsgálatot végeznek, a partszakaszon pedig ellenőrzik a közegészségügyi és biztonsági feltételeket: az illemhelyek, szeméttárolók, elsősegélynyújtó helyek, mélyvízre figyelmeztető bóják meglétét.

Szörfösök GárdonybanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Nyolc napjuk van

Az M1 aktuális csatornán pénteken az ÁNTSZ-határozat alapján azt mondták: a hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj. A probléma az, hogy a szabad strandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek. A járási hivatal arra kötelezte a standok üzemeltetőit, hogy nyolc napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el - hangzott el.

Egy strandoló a Velencei-tó partján naplementekor a Velence Korzó és SzabadstrandonForrás: MTI/Balogh Zoltán

Három szabad strand, kettő rendben

Velence város önkormányzata és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület közös szombati közleményében rámutatott: Velence területén - a fizetős strandokon túl - három szabad strand van, a városközpontban található Velence Korzó, az északi részen lévő Tóbíró Strand és a Gárdonnyal határos Velencefürdői Szabadstrand. Előbbi kettő fennakadás nélkül, a megfelelő engedélyek birtokában működik.

A velencefürdői szabad strand (Cserje utcai strand) egy körülbelül 70 m-es partszakasz, amely nem rendelkezik a működéshez szükséges alapvető feltételekkel, ezért az üzemeltető eleget tett az ÁNTSZ határozatának és bezárta – írták. A Velencei-tó kapuja projekt üzemeltetője saját honlapján azt közölte, hogy a Velence Korzó Lidó szabad strand zavartalanul üzemel, minden engedéllyel rendelkezik, és minden követelménynek megfelel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK