Drasztikusan szigorodtak a menekültügyi szabályok: augusztustól ki sem engedik az őrizetből a Magyarországra érkező menekülteket, többségüket pedig Szerbiába toloncolhatják vissza.

Augusztus elsejétől életbe lépnek az új menekültügyi szabályok, amik több szempontból is szigorúbbak a korábbi előírásokhoz képest.

Gyors elbírálás, hosszabb őrizet 

A jelenleg kétfokozatú – előzetes és részletes vizsgálati – szakra bontott menekültügyi eljárás a két szakasz összevonásával egyszerűsödik, amivel az eljárási idő rövidül. 

Rutinellenőrzés a Keleti pályaudvaron. Augusztustól már sok menekült idáig sem juthat elFotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel együtt 12 óráról 24 órára növelik az úgynevezett visszatartási időt is, amíg a Magyarországra érkező migráns menekültügyi őrizetben, sok esetben rendőrségi fogvatartó helyiségekben, rácsok mögött várakozik. 

Mindez együtt azt jelenti, hogy 

a menekültek akár az eljárás végéig őrizetben maradnak. 

 Ha első kérelmüket nem fogadták el, nincs újabb esélyük a kedvező elbírálásra sem. 

Kockázatos befogadás 

A menedékkérőt az őrizet helyszínén hallgatja meg a bíróság, majd dönt a kérelméről. Kizáró oknak számít ezentúl a terrorcselekmény, az erre való felbujtás, és az is, ha a menekült befogadása valamiért fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

Vissza Szerbiába

A kérelmek többségét valószínűleg azért is elutasítják majd, mert Magyarország júniustól biztonságos harmadik országnak minősítette Szerbiát, az innen érkező migránsokat tehát jó eséllyel visszafordítják.

A határzár szerb oldalán sem látják szívesen a migránsokatFotó: Szabó Gábor - Origo

Szerbia miniszterelnök-helyettese már jelezte: egyedül nem képesek megbirkózni a migrációs hullámmal. 

Déli szomszédunk 2008 óta egyébként összesen 22 menedékkérelmet fogadott el. 

Fizetni fognak 

A hatóságok emellett megfizettetik a menekültekkel a szándékosan okozott károkat, és 

az ellátás fejében lefoglalják a náluk talált értékeket. 

Ezt csak azok kerülhetik el, akik humanitárius célú tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, illetve nemzetközi védelem alatt állnak. 

Szenegáli határsértők szállnak be egy rendőrautóba Röszke külterületén. Őrizetben maradhatnakForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az új előírások ugyanakkor arra is lehetőséget adnak, hogy a menekültek táboron belül vagy annak környékén közmunkát végezhessenek. 

Tízméternyi előny 

Augusztus elsejével életbe lép az államhatárról szóló törvény módosítása is, amire a magyar–szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár miatt volt szükség. E szerint a magyar államot a schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg.