Bátran lehet fürdeni a Velencei-tó szabad strandjain, az ÁNTSZ csak néhányat záratna be közülük, de egyelőre ez sem biztos. A helyi kereskedőket ez nem vigasztalja: a téves híradások miatt a felére esett vissza az ingyenes fürdőhelyek forgalma.

Döbbent vendégekkel, dühös büfésekkel találkoztunk a Velencei-tónál, ahol a rémhírek szerint minden szabad strandot bezárat az ÁNTSZ. "Most akkor tényleg nem lehet fürdeni?” 

A Facebookon láttam, de azt hittem, csak kamu” 

Fürdőző lány az agárdi Tini strandon. Nem mindenki törődik a tilalmakkalFotó: Polyak Attila - Origo

– mondja egy pink bikinis lány az agárdi korzón, majd biztos, ami biztos, csobban még egyet a hűvös, tiszta vízben. Őt nem érdekli az egész hisztéria. 

Engem ne kényszerítsenek!

Mások komolyan vették a dolgot, és rendesen fel is háborodtak: „Gyerekkoromtól idejárok fürdeni, engem ne kényszerítsen senki fizetős helyre” – dühöng egy középkorú látogató. 

Látkép az agárdi korzón. Csak pár százan jöttek el a napsütés ellenéreFotó: Polyak Attila - Origo

Felesége félig viccesen, félig aggódva kérdi: „Ide is kerítést húznának, mint a határra, vagy rendőrök őrzik majd a gárdonyi korzót?” 

„És mi lesz a Balaton vagy a Tisza-tó ingyenes strandjaival, ezekre is érvényes a határozat?” 

Tilos. Vagyis mégsem

A köztévé híradója pénteken jelentette be, hogy az ÁNTSZ bezárat minden velencei szabad strandot, fel kell szedni a vízbe vezető lépcsőket, a tetten ért fürdőzőket pedig 30 ezres bírsággal sújthatják. 

Hiányzó feltételek

A hírt szépen átvette a legtöbb sajtóorgánum. Csak később derült ki, hogy ez azért nem teljesen igaz.

Wakeboard és napozók a velencei Tóbíró strandon. Hiába teljesítenek minden előírást, a rémhírek miatt itt is visszaesett a forgalomFotó: Polyak Attila - Origo

Azokat az ingyenes fürdőhelyeket – úgynevezett nyitott partszakaszokat – számolnák fel, ahol hiányoznak a szükséges közegészségügyi feltételek: a bójákkal kijelölt fürdőövezet, mosdó, elsősegélypont és vízi mentőszolgálat. 

Információink szerint az érintett partszakaszok:  Agárdon a Tini Strand, Gárdonyban a Holdfény és a Panoráma Sétány, Velencefürdőn pedig a Cserje utcai 70 méteres szakasz.

(Az MTI három bezárandó strandról tud) 

Mások is befürödtek

Az ÁNTSZ döntése tehát csak négy fürdőhelyre vonatkozik, de ez nem nyugtatja meg a többi szabad strand árusait: „Hiába van itt meg minden előírás szerint, ma több mint felével esett vissza a forgalmunk” – panaszkodik Anna, a velencei Tóbíró Strand egyik büfése.

Miközben kiszolgál, szimultán nyugtatja aggodalmaskodó vásárlóit: 

továbbra is be lehet menni a vízbe. 

Ezrek tűntek el

Visszaesett az Tini Strand látogatottsága is: ha jó idő van, egy hétvégi napon hatezren is megfordulnak itt, most alig pár százan lézengenek a bezárásra ítélt fürdőhelyen.

A büfések optimisták, talán megmenekülhet a Tini strandFotó: Polyak Attila - Origo

Innen a bóják és a vízi mentők hiányoznak, a terep különben rendezett, mosdó és elsősegélyrészleg is van.

Csak most jutott eszükbe?

A gumimatracos Attila különösen megszenvedte a gyér forgalmat, de nem is csak emiatt dühös. Bántja az időzítés és a tájékoztatás teljes hiánya. „Az ÁNTSZ már tíz éve is tudta, hogy mi itt a helyzet, de nem az év elején, nem is a nyári szezon kezdetén, hanem 

az utolsó pillanatban keménykednek, 

A rémhírek kidurrantották az úszógumibizniszt isFotó: Polyak Attila - Origo

amikor a kereskedők már mindent megvettek, minden díjat befizettek a helyi városüzemeltetőnek. 

Egy hétig még szabad 

Hozzáteszi, azt is csak kevesen tudják, hogy a tisztiorvosi szolgálat csak augusztus 7-től tenné ki a fürdést tiltó táblákat. Addig a szabad strandokat fenntartó városüzemeltető cégek jó eséllyel megfellebbezik a határozatot, és pótolják a hiányosságokat. 

Fürdés csak saját felelősségre, egy hétig még legálisanFotó: Polyak Attila - Origo

Ez jól felfogott érdekük is, hiszen a látogatók számára ingyenes fürdőhelyek százmilliós bevételt hozhatnak az önkormányzatoknak. Mint megtudtuk, csak 

a strandok előtti fizetős parkolók napi fél-egymillió forintot termelnek, ha nagy a pörgés, 

és persze fizetik a területhasználati díjakat, helyi adókat az árusok, lacikonyhások is. 

Strandmutyi?

Hogy miért most, és miért így robbant a strandokról szóló hír, arról eléggé egybehangzó véleményeket hallottunk: a megkérdezettek szerint 

a fizetős strandok próbálják így megszerezni a közönséget. 

Más kérdés, hogy ezek most is teljes kapacitással működnek, és amúgy sem tudnának befogadni napi 9-10 ezer további látogatót. 

Kitartanak

Az elszántabb fürdőzők pedig ezután sem fognak törődni a tiltással, ezt többen már most megígérték az Origónak. Ha felszedik a strandlépcsőket majd a köveken egyensúlyozva mennek be a vízbe, mert nem mondanak le kedvenc partszakaszukról.