Bruttó 209 forintos bérpótlékot kapott az ápolónő

Budapest, 2015. július 1.
Babonits Tamásné Jutka, a MESZK fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke (k) beszél 2015. július 1-jén a belvárosi Jászai Mari téren, ahol a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vonulós demonstrációjának résztvevői gyüle
Budapest, 2015. július 1. Babonits Tamásné Jutka, a MESZK fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke (k) beszél 2015. július 1-jén a belvárosi Jászai Mari téren, ahol a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vonulós demonstrációjának résztvevői gyülekeznek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tizenegy éve dolgozik a munkahelyén, mégis bruttó 209 forintos bérpótlékról kapott értesítést egy szociális gondozó. A szakszervezet szerint nem csoda, hogy egyre többen hagyják ott a szakmát. 
Vágólapra másolva!

Bruttó 209 forintos bérpótlékot kapott a következő öt hónapra egy szociális gondozó, aki 11 éve dolgozik a munkahelyén – adta hírül az RTL Klub Híradója. A nő nem akart nyilatkozni, de férje elküldte a műsornak a fizetési kimutatást.

Az egészségügyi dolgozók július elsején is tüntettek Budapesten Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Emelést ígértek

Az asszony annak ellenére kap ilyen keveset, hogy a kormány július elsejétől fizetésemelést ígért az egészségügyi dolgozóknak, több ezer forintot fejenként. Időközben kiderült, hogy ez csak az ügyeleti rendszerben dolgozókra lesz érvényes, ők is bérpótlékként kapják a havi bruttó 10-15 ezer forintot.

Az ágazatban dolgozók átlagbére jelenleg 93 500 forint.

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője szerint a dolgozók csalódottak, és egyre többen hagyják ott a szakmát.

Többször tüntettek

Az egészségügyi dolgozók az idén már többször – májusban és júliusban – is tüntettek a bérezésük miatt. Követeléseiket petícióban is megfogalmazták, amit átadtak az Emberi Erőforrások minisztériumának.

Zombor Gábor, az egészségügyért felelős államtitkár viszont egy hónapja Balassagyarmaton arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben kiemelt figyelmet kap az ágazat.