Előre tervez a kormány, a horvát–magyar határ mellé is menekülttábort építenek. Sormáson és Martonfán lesznek új állomások, de a helyieket erről egy szóval sem kérdezték meg. A falusiak demonstrációra készülnek.

Villámcsapásként érte a hír a Baranya megyei Martonfa lakóit, hogy a kormány kiemelt beruházás keretében menekülttábort hozna létre a település határában, egy használaton kívüli lőtéren – anélkül, hogy erről bárkit megkérdeztek volna.

Mi lesz így velünk?

„Nem tudom, mennyit tud a falunkról. Gyanítom, az égvilágon semmit” – írta Orbán Viktornak címzett nyílt levelében a martonfai polgármester.

Rendőrök álltak készenlétben a debreceni migrációs tábor bejáratánál, ahol június 29-én vallási okok miatt robbant ki zendülésForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A közmunkásként dolgozó Csémi Gabriella nem csak a tájékoztatás hiányát kéri számon a miniszterelnökön, de az összesen ötutcás község nyugalma miatt is aggódik. 

Sátrakat állítanak a martonfai lakosok, tiltakozásul a község határába tervezett menekülttábor ellenForrás: MTI/Sóki Tamás

A csatornázatlan településen 220-an laknak, a táborba viszont valószínűleg több mint ezer embert költöztetnének, akiknek az ellátásáról, szállításáról napi szinten gondoskodni kell. Sőt ott, ahová a tábort tervezik, semmilyen közmű sincs. Magyarán se áram, se víz. 

Hiába kérték

A polgármester azt is zokon vette, hogy a falu 10 éve hiába kéri: hadd vegyék művelés alá a 66 hektáros lőteret. 

Nem kapták meg, bár a lakók szinte kizárólag mezőgazdaságból élnek. Ehelyett most tábor épülhet az üres területen – miközben egymást érik az elhagyatott laktanyák, ahova szintén migránsokat lehetne költöztetni. 

Martonfán akár már augusztus közepén befogadóállomás nyílhat – legalábbis a Bama.hu így tudja. A lőtér területére állítólag lakókonténereket telepítenének.

Szó nélkül

Hasonló a helyzet a Zala megyei Sormáson is: a 900 fős község határában egy tízhektáros állami területen húzhatnak fel befogadóállomást.

Erre a földre tervezik a sormási befogadóállomástForrás: MTI/Varga György

„Erről nekünk sem szóltak. Azt is csak szombaton tudtuk meg, hogy nem a faluban álló üres laktanyában, hanem Sormás határában épülhet a tábor” – mondta az Origónak Pőcze Edit polgármester.

Szabad az út?

A község vezetője szerint egyértelmű, hogy miért őket választották: Sormást alig tíz kilométer választja el a horvát–magyar határtól.

Ha a migránsok megijednek a szögesdrótos határzártól, Szerbia helyett valószínűleg majd erre próbálnak kerülni. Az sem mellékes, hogy Sormáshoz közel, alig 30 kilométerre van a szlovén határ is.

Már fel is jelentették őket

A két község lakói egyhangúlag elutasítják a tervezett menekülttábor építését. A martonfaiak vasárnap sátrat vertek a lőtéren, hogy ezzel tiltakozzanak a tervezett beruházás ellen. 

A feljelentéseiről híres Tényi István már értesítette is erről a rendőrséget, gyülekezési joggal való visszaélés gyanújával. 

A helyiek azonban nem állnak itt meg, hétfőn valószínűleg Pécsett tüntetnek, csütörtökön pedig félpályás útlezárást terveznek a 6-os főúton.

A Tüskecsarnok után tábor

A táborépítésért felelős Belügyminisztérium egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre, hogy milyen határidővel és forrásokból, hány fő számára építenének menekülttábort Sormáson és Martonfán. 

A beruházó már az ócsai szociális lakóparkkal is bizonyítottForrás: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Közlönyből mindenesetre kiderül, hogy a beruházással az ócsai szociális lakóparkot és a Tüskecsarnokot is jegyző BMSK Nonprofit Zrt.-t bízták meg. 

Karóznak, túrnak

Eközben Ásotthalmon is megkezdődött a határzár építése, a katonák acélkarókat vernek le a kerítés nyomvonalán. 

Augusztus végéig elkészülhet a NATO-drótos, pengés határzárForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Tiszaszigeten és Röszkén óriási aprítógép tisztította meg a védvonal 20 kilométeres sávját, itt jelenleg a földmunkáknál tartanak, de Orbán Viktor szerint augusztus végéig állni fog a 175 kilométeres kerítés Magyarország déli határán.