Minden budapesti jegyellenőrt két közterület-felügyelő kísér, akik jogosultak akár gázsprét is használni, ha a bliccelő utas nem igazolja magát, és ellenáll az intézkedésenek. A történéseket a közteresek ruháján lévő kamera fel is veszi.

Szigorították a jegyellenőrzés szabályait a budapesti tömegközlekedésben, a BKK kalauzait például két közterület-felügyelő kíséri minden alkalommal.

A hirado.hu információi szerint a közteresek főnökei mondják meg július óta azt is, hogy az ellenőrök mikor, melyik vonalon dolgozhatnak. Az jegyeket továbbra is a kalauz kéri, a könnygáz-sprével, gumibottal felszerelt közteresek csak akkor avatkozhatnak be az ellenőrzésbe, ha a bliccelésen kapott utas nem igazolja magát. Ilyenkor a kényszerítő eszközök is használhatók - írja a hirado.hu.

Nemrég az Origo is megírta, hogy könnyebb lesz bliccelni a BKV-n, mert lehet ugyan rendőrt hívni az igazolvány átadását megtagadó utashoz, de ha a rendőr nem érkezik meg 15 percen belül, a közteres is köteles figyelmeztetéssel elengedni a bliccelőt.

Eddig is dolgoztak közösen, igaz, az ellenőrök is párban voltak.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A közterület-felügyelők ruháján ráadásul apró kamera lesz, amely rögzítheti a vitás helyzeteket.

Az ellenőrök ruházatát is érinti a szigorítás: kánikulában sem viselhetnek rövidnadrágot és szandált, az ingüket nem gombolhatják ki és nem lehet náluk reklámszatyor. Nem ácsoroghatnak zsebre tett kézzel a megállóban, és nem ehetnek, ez is benne van az új szabálykönyvben.

A BKK dolgozóinak szakszervezete aggályosnak tartja, hogy az ellenőröknek ezután kollégáik helyett két közterület-felügyelővel kell végezniük a munkájukat – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Szerinte előfordulhat, hogy a közterület-felügyelők másképp emlékeznek egy konfliktusra, mint az ellenőr, így ő végül magára marad majd álláspontjával.