Harrachnak a migránsokról is a liberálisok jutnak eszébe

Vágólapra másolva!
A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint az európai vezetők képtelenek kezelni az évszázad kihívását, "a népvándorlást", a multikulturális társadalom álma megbukott.
Vágólapra másolva!

Középúton a válasz

Harrach Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélte:

"az egyszempontú" liberális és radikális nézőpont nem működőképes.

Kifejtette: a liberális szemlélet szerint korlátlan bevándorlási lehetőséget kell biztosítani, de az a dogma, ami a multikulturális társadalom álmáról szól, láthatóan megdőlt; a radikális megoldás ugyan az önvédelmet biztosítja, de az életüket mentő emberek problémájára nem ad választ.

Harrach Péter a Parlamentben Fotó: Polyák Attila - Origo

A frakcióvezető

"a kettős felelősségben" látja az egyedüli tisztességes és hatékony megoldást,

azaz segítséget kell nyújtani az üldözötteknek, ugyanakkor hatékony önvédelmet kell biztosítani az európai nemzeteknek is.

Jobb életre vágyók és üldözöttek

Harrach Péter szerint a valóban üldözöttek és a jobb életre vágyók közötti különbségtételnek Európa határain kívül kell megtörténnie, és támogatni kell a saját kultúrkörben segítséget nyújtó országokat. Hosszú távon a nemzetközi felelősség érvényesítésével, rendezett körülményeket és emberhez méltó életfeltételeket kell biztosítani a kibocsátó országokban - tette hozzá.

Egy szíriai menekült főz a jordániai Mafrak közelében fekvő Zaatari menekülttáborban Forrás: MTI/AP/Mohamed Muheiszen

Nemzeti megoldás kell

A lehetséges eszközöket kettéválasztotta: "kénytelenek vagyunk európai megoldás hiányában" nemzetit keresni, és ilyen a határvédelem is. Nem teheti meg ugyanakkor egyetlen európai nemzet sem, hogy kivonja magát abból a segítségnyújtásból, ami az üldözötteket megilleti - fűzte hozzá, megjegyezve:

a nemzetközi megoldás egyik fajtája a fegyveres felelősségvállalás is,

amely már most is zajlik.