A Fidesz máris törvényt módosítana a határkerítés átvágása miatt

Ásotthalom, 2015. augusztus 5.
Katonák gyors telepítésű drótakadályt feszítenek ki az ideiglenes biztonsági határzár építésénél a magyar-szerb határon, Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely közelében 2015. augusztus 5-én.
Ásotthalom, 2015. augusztus 5. Katonák gyors telepítésű drótakadályt feszítenek ki az ideiglenes biztonsági határzár építésénél a magyar-szerb határon, Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely közelében 2015. augusztus 5-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Migránsok csoportja lyukat vágott a még be sem fejezett ásotthalmi határzárba. A Fidesz törvénybe foglalná a kerítés átvágásának tilalmát.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc határsértőt fogott el a rendőrség Ásotthalmon, akik az épülő kerítésen keresztül jutottak be magyar területre.

A migránsok átvágták a drótot, így léptek be Magyarországra,

de nem jutottak messzire – számolt be az esetről az M1 déli híradója.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre megerősítette a rongálás tényét, erről azonban többet nem árult el, mondván, az ügyben még tart a vizsgálat.

Szerda óta feszítik

A honvédség szerdán látott hozzá a szerb–magyar határzár kiépítéséhez.

Ásotthalmon, Mórahalmon, Tiszaszigeten, Kübekházán és Röszkén egyszerre kezdődött el a munka,

melynek során a határvonaltól két-három méterre levert póznákra vezérdrótot és három, pengékkel fogazott dróthengert feszítenek.

Milliárdokkal a drótvágó ellen

A 42 kilométeres határzár 6,5 milliárd forintba kerül, míg a menekülthelyzet kezelésére, ideiglenes táborok felállítására összesen 29 milliárd forintot különített el a kormány, részben uniós forrásokat is felhasználva.

Gyors telepítésű drótakadályt állítnak fel Ásotthalmon. Átvágni még gyorsabban lehet Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Orbán Viktor szerint a kerítés felállításával azonnal egyhatodára-egyhetedére csökken majd az illegális bevándorlók száma.

Törvénnyel büntetne a Fidesz

A Fidesz-frakció azonnal reagált a kerítésvágás hírére. Rogán Antal bejelentette, pártja törvényjavaslatot fog benyújtani azért, hogy a határzár megrongálása bűncselekménynek számítson.

Börtönbe küldenék a rongálókat

Mint közleményében írja,

a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja példásan megbüntetné a rongálókat,

hiszen a magyar állam tulajdonát károsítják meg.

A frakció ezért szeptemberben sürgősségi eljárás keretein belül törvényjavaslatot fog benyújtani azért, hogy a határzár megrongálása bűncselekménynek nyilvánuljon,

és ez akár börtönbüntetést is vonjon maga után.