Egy egész bányát megtöltöttek a kidobott, szétvert hűtőszekrények Hajmáskéren.

Óriási illegális szemétlerakót fedeztek fel Hajmáskér és Öskü között, egy elhagyott murvabányában. 

Köbméterre mérték a hűtőt 

A mesterséges völgyet szinte teljesen feltöltötte a sok száz köbméterben mérhető hulladék. 

A környezetszennyezők főleg bontott hűtőszekrényeket hordtak az elhagyott bányába, ami állami területen fekszik, ám a honvédelmi tárca a Verga erdőgazdasági társaság használatába adta. 

Öt embert kaptak el

A Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el a környezetszennyezés miatt: július 30-án Hajmáskéren fogták el az egyik gyanúsítottat, másnap hajnalban pedig összehangolt akció keretében kapták el segítőtársait is: a rendőrök végül öt embert gyűjtöttek be Hajmáskérről, Várpalotáról és Szécsényről. 

Évek óta tartott a szennyezés 

Mint kiderült, a szemétlerakásért két banda felel, 

az első csapat két éve felhagyott a bontott hűtők kihordásával, utódaik azonban folytatták a bánya feltöltését. 

Évek óta hordták a bontott hűtőket Hajmáskér határábaForrás: police.hu

Az illegális lerakóról a Verga már tavaly júliusban kapott lakossági bejelentést: Tengerdi Győző, a cég akkori vezérigazgatója a Veol.hu-nak azt mondta, tudnak a problémáról, és pályázati forrásból tisztítanák meg a terepet. Az aktuális képek szerint ez a rendrakás végül nem történt meg.

Több ezer hűtő is lehet a katlanbanForrás: police.hu

A hatóságok négy férfit környezetkárosítással, egyet pedig bűnsegédként elkövetett környezetkárosítással gyanúsítanak a hulladékheggyel kapcsolatban – jelenleg mindannyian szabadlábon védekezhetnek. 

Nem csak a szeméttel volt baj

A Verga Zrt. korábbi vezetője 2014 februárjában írt alá együttműködési megállapodást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével, éppen az ilyen bűnügyek megakadályozásáról. 

A Verga legutóbb egy több százmilliós sikkasztási ügy miatt került a hírekbe. 

A volt gazdasági vezérigazgató most is büntetését tölti, a megállapodást aláíró Tengerdi Győző pedig 2015 januárjában önként mondott le tisztségéről.