Vona Gábor szerint a Jobbik csak néppártként válhat kormányképes erővé Magyarországon. A Jobbik elnöke a gyergyószentmiklósi EMI-táborban beszélt erről péntek délután.

A politikus úgy fogalmazott, hogy pártja életében elérkezett az az idő, amikor „kóstolgatni kell a kormányzás felelősségét”, és „minden mondatot, gondolatot a leendő kormányzás fényében kell megvizsgálni”. Hozzátette, ha a párt tagsága nem tartja ezt helyesnek, a jövő évi tisztújításon leválthatja őt az elnöki tisztségből. 

Vona Gábor kidobná a nácikat a JobbikbólForrás: MTI/Veres Nándor

Nem lesz elég a cukiságkampány

Az Origónak korábban Krekó Péter az esetleges néppártosodásról azt mondta, hogy az a Jobbik esetében vezetőváltás nélkül valósulhat meg. Ezzel szemben például Franciaországban a Nemzeti Front élén Jean-Marie Le Pen helyét a lánya foglalta el, aki lényegesen hitelesebben tudta végrehajtani a politikai fordulatot, mint az édesapja. Vona Gábor 2006 óta vezeti a pártot, és a nyugati tudósítók is jól látják, hogy a cukiságkampány nem elég, hogy hiteles legyen a változás – fejtette ki a Political Capital elemzője. 

Fullasztó

„Ne várja senki, hogy szimpatikussá tegyem a Jobbikot annak, aki valamiféle náci romantikában él. Nem teszem számára lakhatóvá a pártot. Az ilyen csináljon másik pártot magának!” – jelentette ki Vona Gábor. Az ellenzéki párt elnöke szerint a 2018-as magyarországi választás a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni.

Vona Gábor szerint a 2018-as választás a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlniForrás: MTI/Veres Nándor

Elismerte, hogy a Fidesz sikereket ért el a makrogazdasági stabilitás megteremtésében és a nemzetpolitikában. Úgy vélte azonban, hogy Orbán Viktor kormányzása fullasztóvá tette a magyarországi társadalmi közérzetet. „Alámentek a Gyurcsány-kormánynak. Annyit harcolt Orbán Viktor a szocializmussal, hogy épített egy másikat. Annyit harcolt a szocialistákkal, hogy ugyanolyan lett, mint ők” – jelentette ki.

Vona odacsapna

Az Európát érintő migrációs hullámot Vona Gábor olyan kérdésnek tekintette, amelyikben „csapni kell, nem pedig simogatni”. A pártelnök helyeselte a kerítésépítést a szerb-magyar határon. Kijelentette, kormányra kerülésük esetén megtartanák mindazt, ami a Fidesznél jó volt, és kijavítanák a rosszat. Hozzátette, a migránsok olyan nagy számban érkeznek, hogy már nem fognak integrálódni, hanem megteremtik a maguk európai közösségeit.

Vona Gábor szerint fullasztó lett a magyarországi hangulatForrás: MTI/Máthé Zoltán

Románia egyesülhet Moldovával

A pódiumbeszélgetésen Szávay István, a Jobbik alelnöke úgy vélekedett, hogy a magyar nemzetpolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvilágban szétszóródott magyar közösségek megtartása. Azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Románia „be fogja húzni” Moldovát az elkövetkező időszakban. Úgy vélte, a két ország egyesülése lehetőségeket is jelent az erdélyi magyarság számára, hiszen ez nem képzelhető el Románia valamilyen szintű föderalizálása nélkül. A föderális berendezkedés szerinte jobb lehetőségeket teremt a magyar érdekek regionális szintű megjelenítésére.