Szombaton megnyílt az első, a migránsok által önkéntesen igénybe vehető, úgynevezett tranzitzóna a Keleti pályaudvar épülete előtti aluljáróban.

A tranzitterületen a főváros biztosítja az alapvető közegészségügyi és higiénés szolgáltatásokat, amelyeket a helyszíni bejáráskor láthatóan már igénybe is vettek az érintettek.

Tehermentesítés

Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője azt mondta: nem tudják varázsütésre eltüntetni a bevándorlókat a fővárosi járdákról és közterületekről, jelenleg a probléma tüneti kezelése zajlik, de a tranzitzónák kialakításával megteremtik annak a lehetőségét, hogy csökkentsék a migránsok jelenlétét a zónákon kívül. Példaként említette a Keleti pályaudvar esetében a II. János Pál pápa teret, amelyet tehermentesíteni szeretnének.

Illegális bevándorlók a Keleti pályaudvarnál kialakított tranzitterületenForrás: MTI/Balogh Zoltán

Fertőtlenítés

A Keleti pályaudvarnál a tranzitzónához tájékoztató táblák segítségével lehet eljutni. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített a helyszínen, a Fővárosi Csatornázási Művek lehetővé tette, hogy a migránsok mosdóba mehessenek, valamint lezuhanyozhassanak. A Budapesti Közlekedési Vállalat két, a városi forgalomban nem használt, de érvényes műszakival rendelkező Ikarusz 280-as csuklós buszt indított a pályaudvarok között, a buszok reggel fél nyolctól 23 óráig közlekednek. A buszokat naponta fertőtlenítik.

Bejárás

A Fővárosi Közterület-fenntartó a takarítási munkákat, valamint a szemétgyűjtő edények kihelyezését vállalta. A migránsok által használt területeken kétnaponta éjszakai műszakban végzik a fertőtlenítő mosást klórtartalmú fertőtlenítőszerrel és nedves technológiával, a szemetet jelenleg naponta 2-3 alkalommal viszik el. Ha további hulladékgyűjtő edényekre van szükség, ki fognak még helyezni.

Három tranzitterület lesz BudapestenForrás: MTI/Balogh Zoltán

Pető György ismertette azt is: a Nyugati pályaudvarnál délelőtt a vasúttársaság illetékeseivel bejárást tartottak, és a MÁV-területen nem tudnak a várható létszámoknak megfelelő zónát kialakítani. Ezért felvették a kapcsolatot a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetésével, és várhatóan a jövő hét közepéig, legkésőbb a végéig a korábbi MÁV-területhez tartozó, de jelenleg a Vagyonkezelőhöz tartozó területen alakítanak ki hasonló funkciójú zónát.

A Déli pályaudvarnál a Vérmező felé eső, gyalogosok által kevésbé használt aluljáróban létesítenek tranzitzónát, várhatóan jövő szerdáig.

A Jobbiknak nem tetszenek a tranzitzónákForrás: MTI/Balogh Zoltán

Kemény a Jobbik

A Jobbik szerint a bevándorlóknak nincs keresnivalójuk a budapesti pályaudvarokon és környékükön, és nincs „épeszű indok” arra, hogy nyílt, legalizált „menekültszállót” csináljanak a fővárosból. A Fidesz továbbra is választ vár arra, hogy a bevándorlókat szavakban bíráló Jobbik kasszájába került-e pénz „az embercsempész gárdakapitány üzleteiből” – reagált a nagyobbik kormánypárt frakciója szombaton a Jobbik felvetésére.