Kedvességével, segítőkészségével és sármjával elbűvölte ismerőseit éppúgy, mint az ismeretterjesztő műsoraiért rajongó tévénézőket. Czeizel Endre genetikus már akkor celeb lett, amikor még ezt a szót nem is ismerték a hazai médiában.

Hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre - tájékoztatta az orvos-genetikus lánya az MTI-t. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál - közölte Czeizel Barbara.

Mindkettőröl megvolt a véleményeForrás: MTI/Földi Imre
Gyurcsány Ferenc a barátom, Orbán Viktort géniusznak tartom
„Az öcsém Fideszes, szóval családon belül is vannak ellentétek, de mivel Gyurcsány megkért erre a politikai állásfoglalásra, és mivel ő a barátom, én nem mondhattam nemet neki” – így indokolta Czeizel Endre az Origónak tavaly év végén adott interjújában, hogy kiállt a DK-vezér mellett.

Elmondta véleményét a jelenlegi miniszterelnökről is: „Orbán Viktort pedig géniusznak tartom. A semmiből jött, és képes egy országot a maga képére formálni. Nála megint csak az a nagy kérdés, hogy miért van az, hogy ha valaki hatalomhoz jut, akkor így megrészegedik, és elveszti a józan eszét, mert azt gondolom, ő tényleg elveszítette a józan eszét, pedig neki megadatott a kétharmaddal, hogy az országot a jó felé vezesse, de a vészhelyzet felé kormányoz.”

 

Nőgyógyászból genetikus

Czeizel Endre 1935. április 3-án született Budapesten. Első generációs értelmiségiként 1959-ben szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Attól az évtől egészen 1996-ig az Országos Közegészségügyi Intézet kutatója volt. Emellett mellékállásban a János kórházban dolgozott, 1973-ig mint a szülészeti osztály családtervezési tanácsadója, majd 1973-tól főorvosként vezette a humángenetikai és teratológiai (a méhen belüli magzati ártalmakkal foglalkozó tudományág) laboratóriumot (1984-től osztályt). 1996-tól a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója. Innen ment nyugdíjba 1998-ban.

Czeizel Endre otthonában (1980)Forrás: MTI/Pólya Zoltán

Czeizel sokáig nőgyógyászként képzelte el pályafutását. Élete 1965-ben vett éles fordulatot, amikor a szocialista országokban is elfogadottá és művelhetővé vált a genetika kutatása.

Ebben a 2009-es videóban Czeizel Endre az őssejtkutatásokról beszél a tőle megszokott közérthető formában. Ahogy a genetikus fogalmazott, megérti azokat a szülőket, akik beteg gyermekük gyógyulása érdekében élni akarnak az őssejtterápia igen költséges lehetőségével. Ugyanakkor óvatosságra intett ezzel kapcsolatban, és arra kérte a szülőket, hogy várjanak, amíg az EU illetékes szakhatóságai megvizsgálják és engedélyezik az őssejtterápiás kutatásokat.

Mint egy korábbi interjúban elmondta a HVG-nek, részt vett egy továbbképzésen, amelyet dán szakemberek tartottak, és rájött, hogy a genetika kínálja a legjobb lehetőségeket a magzatok életének megmentésére. Innentől kezdve a fő kutatási területe a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése lett.

Fő eredménye: a magzatvédő vitamin

Czeizel professzor legfontosabb kutatási eredményének azt tekintette, hogy bebizonyította: az úgynevezett magzatvédő vitamin (amelynek fő alkotórésze a B9 vitamin vagy folsav) meggátolja vagy csökkenti több súlyos fejlődési rendellenesség kialakulását, például a velőcső-záródási rendellenességek (nyitott gerinc, agy- és koponyahiány) létrejöttét. Czeizelt ezért az eredményért 2000-ben Kennedy-díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban.

Czeizel Endre az örökletes betegségeket megelőző módszertani központbanForrás: MTI/Nagy Z. László

A Kennedy-díjat ifjabb Joseph Kennedy alapította olyan kutatók díjazására, akik sokat tettek az értelmi fogyatékos vagy más születési rendellenességben szenvedő gyerekekért, illetve azért, hogy megelőzzék e kórképek kialakulását. A díjnak olyan rangja van, hogy sokan az orvostudományi Nobel-díj „előszobájaként” is emlegetik.

Az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban publikált

A magzatvédő vitamin gondolata először Richard Smithells angol gyerekgyógyász professzorban fogalmazódott meg az 1980-as években, de Czeizel Endre volt az, aki igazolta, hogy a megfelelő vitaminkombináció akár 90 százalékos biztonsággal is kivédi a velőcső-záródási rendellenességeket, különösen, ha már a fogamzás előtt pár hónappal szedni kezdi a jövendő mama.

Eredményeiről a világ egyik legrangosabb orvosi folyóiratában, a New England Journal of Medicine hasábjain számolt be 1992-ben Dudás István nőgyógyásszal közös cikkében. Azóta a magzatvédő vitaminok használata világszerte (különösen az USA-ban) egyre népszerűbb, de használata Magyarországon még ma sem annyira elterjedt, amennyire az eredmények alapján indokolt lenne (a gyereket tervező nők alig 10-15 százaléka szedi).

Elbűvölte ismerőseit

A magzatvédő vitaminok hazai alkalmazásának csekély mértéke és a gyerekkereskedelemmel kapcsolatban 2002-ben megfogalmazott vádak meglehetősen elszomorították és felzaklatták a professzort, aki életét a gyereket akaró nők megsegítésének szentelte, mondta a család barátja, Kondorosi Éva akadémikus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa az Origónak. Kondorosi kiemelte, hogy a professzor kedvességével, segítőkészségével és sármjával elbűvölte ismerőseit, barátait éppúgy, mint az ismeretterjesztő műsoraiért (köztük Az öröklődés titkai, Születésünk titkai, Az élet él és élni akar és még sok más sorozat) rajongó tévénézőket.

Czeizel Endre egy 2011-es debreceni előadásánForrás: MTI/-

„Czeizel Endre a szó legnemesebb értelmében már akkor celeb lett, amikor még ezt a szót nem is ismerték a hazai médiában.

Sajnos ezzel több irigyet és rosszakarót szerzett szakmai körökben, és tudományos munkásságát hazánkban korántsem kísérte akkora elismerés, amilyen külföldön, különösen az Egyesült Államokban. Nálunk még ma sem igazán elfogadott, hogy egy »komoly« kutató egyben tévésztár is” - mondta az Origónak Venetianer Pál akadémikus, aki rendkívül nagyra becsülte Czeizel karizmatikus személyiségét és nagy tudásról, felkészültségről tanúskodó ismeretterjesztő előadásait.

Czeizel EndreFotó: Bielik István - Origo
Nem szabad feladni
Czeizel Endre tavaly decemberben beszélt betegségéről és a személyiségét megváltoztató traumáról egy hosszabb interjúban az Origónak. Két évet jósoltak neki az orvosok, amikor kiderült a leukémiája. Azt mondták, kemoterápiás kezelés nélkül ez a két év csak 6-8 hét, ezért vállalta a megterhelő terápiát, amelyet a Szent László Kórház hematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának vezetője is ajánlott neki.

Czeizel Endre úgy döntött, hogy harcol, nem adja fel, a kezelés közben is folyamatosan dolgozott. 104 kilóról lefogyott 78-ra. A kórház után azonban – ahogy fogalmazott - nagyon jó 5 hónapja volt, 95 kilóra visszahízott, tele volt energiával. Ekkor írt egy újabb könyvet Kertész Imréről, folytatta a genetikai tanácsadást, diákokkal foglalkozott.

Öt hónap után kiújult a betegsége, akkor egy szupergyógyszert kapott, amit az OEP is támogatott, de az nem segített. A második kemoterápiás kezelés már sikertelennek tűnt, két napig mesterségesen tartották életben, mégis jobban lett. Ez a csoda megváltoztatta.

Egész életében ateista volt, de ekkor hívővé vált. Az alternatív gyógyászati megoldásokban is hinni kezdett, nevelt lánya például egy tibeti gyógyító technikával kezdte kezelni. A rákról úgy vélte, hogy a kiváltó okok közül a cigaretta a legfontosabb, azt le kell tenni. Az immunrendszert pedig erősíteni kell, mentálisan is. Mint mondta, az az ember, aki küzd az egészségéért, az életért, nem adja fel, az erősíti az immunrendszerét.

Több tízezer nőnek segített

Czeizel nevéhez közel két tucat könyv írása fűződik, amelyek közül az utóbbi időkben különösen sikeresek voltak a híres emberek családfáit feldolgozó művek.

Czeizel Endre átveszi a Semmelweis-díjat Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől 2014 augusztusábanForrás: MTI/Emberi Erőforrások Minisztériuma / Bartos Gyula

Czeizel Endre több más kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 2014-ben életművéért Semmelweis-díjat kapott. Saját bevallása szerint azonban mindennél többet jelentett számára, hogy több tízezer nőnek segített abban, hogy egészséges gyermekük születhessen. Még nagybetegen is visszatért dolgozni, hogy családtervezési tanácsaival segítse a gyermekre vágyó nőket.

Czeizel hozta létre a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartását és az ún. Kóroki Monitort (Előbbi jelenleg az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezeti egységeként működik). Megalapította a zuglói családtervezési központot (ma mint az OGYEI családtervezési programja folytatja a munkát), bevezette a genetikai tanácsadás információval irányított módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt. Élete utolsó éveiben a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítványnál folytatta családtervezési tanácsadó munkáját.