Elmondjuk, mit tesznek a kilencedikesek

Balaton Sound Buli Balaton Sound 2015 - Csütörtök
Balaton Sound 2015 - Csütörtök
Vágólapra másolva!
A kilencedikes diákok több mint fele kipróbálta a cigizést, a szexuális élettel sem várnak sokat a tinik, a 14-15 évesek 30 százaléka már nem szűz. Minden második tizenéves rendszeresen iszik valamilyen koffeintartalmú italt is és a kilencedikesek csaknem 30 százaléka részeg is volt az elmúlt egy hónapban. 
Vágólapra másolva!

A felnőttek 90 százaléka azt mondja, hogy a legfontosabb számára, hogy egészséges legyen. A diákoknak az egészség még nem fontos, ők a legfontosabb életcélnak a karriert jelölték meg első helyen. A felnőtt lakosságnak csak 45 százaléka van tisztában azzal, hogy testsúlya nem megfelelő.

Ducik vagyunk és lusták

A magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne. Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója azt mondta, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje áll a rossz adatok mögött.

Kövérek vagyunk, de nem látjuk be Forrás: Thinkstock

Szuperegészségesek

A felnőttek 11 százaléka tekinthető „szuperegészségesnek”. Ők azok, akik elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, rendszeresen sportolnak, nem dohányoznak, egyáltalán nem, vagy mérsékelten fogyasztanak alkoholt és a testtömegindexük szerint normális a testsúlyuk.

Akik nem ilyen életmódot folytatnak, ők a „szuperegészségtelenek” ebbe a csoportba a magyar lakosok csupán 0,3 százaléka tartozik.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 5500 felnőttet és 7500 diákot kérdezett meg az étkezési szokásairól, a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról, a sportolási szokásaikra és a tinik szexuális életére is rákérdeztek.

A kilencedikesek nagyrésze már túl van az első cigarettáján Forrás: Thinkstock

A dohányosok tisztában vannak azzal, hogy szenvedélyük káros az egészségükre. A „nagyivók” 65 százaléka tudja, hogy szervezetére káros hatással van a sör, a bor vagy a pálinka.

A túlsúlyos vagy elhízott magyarok 1 százaléka saját megítélése szerint sovány, 54 százalékuk szerint testsúlyuk éppen megfelelő és csak 45 százalékuk ítélte meg úgy, hogy kövérebb, mint kellene, vagyis reálisan látja a magát – tette hozzá Török Krisztina.

A The Lancet Global Health februári nemzetközi kutatása szerint Magyarország a legkevésbé egészségesen táplálkozó nemzetek élvonalába tartozik. A magyarok 30 százalékának nincs elegendő ismerete a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hasznosságáról. Közel 80 százalékuk nem motivált abban, hogy több almát, paradicsomot és salátát fogyasszon, és közel 30 százalékuknak pedig nincs pénze arra, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt vegyen.

A kütyük támadása

A tabletek és a kütyük fontosabban lettek, mint a biciklizés vagy a focizás. Erős Erika pszichiáter, neurológus szerint a gyerekkori elhízás azért is veszélyes, mert egy kövér gyerek felnőttkorban nagyon nehezen fog tudni lefogyni, mert a zsírsejtek aránya már kiskorban kialakul és hájat még egy aszkéta életmóddal is nehéz lesz leadni. Ők lesznek azok, akik felnőttkorukban örökké fogyókúrázni fognak – mondta a szakember.

A gyerekkori kövérség egyik típusa a "bánatháj" Forrás: Thinkstock

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet zuglói kamaszambulanciáján is sok duci gyerek megfordult már.

A gyerekeket is éri stressz és a kövér gyerekeknél elsősorban a lelki részét kell megvizsgálni a táplálkozási szokásoknak. A lényeg, hogy ne betegként kezeljük őket, mondta Erős Erika. A beszélgetés a fontos.

Egy kívülállónak a tinik könnyebben elmondják problémáikat, mint otthon anyának vagy apának. A kamaszok jobban szeretnek bizonyos dolgokat nem a szüleikkel megbeszélni.

Könnyebb engem, mint pszichiátert szeretni egy órán keresztül szeretni, mint mondjuk az anyát 24 órán át.

De nagyon nagy krízisben az anyáknak jobban megnyílnak a tinik – mondta Erős Erika.

A valós kapcsolatok elkophatnak

A szakember a fiatalok életmódjával kapcsolatban két komoly problémát említett, ami miatt aggódik. Az egyik a tinik mozgásszegény életmódja, ebben nagyon rosszak a mutatóink – mondta Erős Erika. A másik, ami ennek a következménye, az elhízás. Félti a gyerekeket attól is, hogy nem tudnak majd a valós kapcsolatba kerülni egymással, mert a virtuális világban a chataléseké a főszerep. Az igazi megnyilvánulásokat nem tanulják majd meg. Elmaradhatnak a nagy beszélgetések, nem születnek majd életre szóló barátságok.

A diákok többségének az egészség még nem fontos, a karrier viszont sokkal inkább,

legalább is ez derül ki abból a tesztből, amit 7500 tanuló töltött ki egy-egy tanóra keretében. A kérdések az egészséggel kapcsolatos ismeretekre és attitűdre, valamint a médiafogyasztási szokásokra vonatkoztak.

A kilencedikesek részegednek

Az alkoholfogyasztásról szóló adatokon még a szakemberek is meglepődtek. Kiugróan magas az elmúlt hónapban dohányzó és „részegeskedő” diákok aránya azok körében, akiknek a szülei tudnak az alkoholfogyasztásról, de nem érdekli őket. Hozzájuk képest fele akkora a veszélyeztetett csoportba tartozók aránya azok körében, akiknek a szülei tudnak az alkoholfogyasztásról és korlátozzák azt.

Az ötödikesek 22 százaléka, hetedikesek 44 százaléka, a kilencedikesek 79 százaléka ivott már valaha egy-két kortynál több alkoholt.

Az ötödikesek 3 százaléka, a hetedikesek 9 százaléka és a kilencedikesek 29 százaléka legalább egyszer részeg volt az elmúlt 30 napban.

Vitray József a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője a magyar fiatalok alkohol és a dohányzási szokásaival kapcsolatban azt mondta, az európai országok között középmezőnyben vagyunk.

A kilencedikesek 30 százaléka az elmúlt egy hónapban volt részeg Fotó: Polyak Attila - Origo

Az alkoholt már kipróbáló 7. és 9. osztályosok esetében kétszer gyakrabban fordul elő olyan családtag, aki alkohol problémákkal küzd, mint azok körében, akik még nem fogyasztottak alkoholt.

Azok, akik az elmúlt 30 napban legalább egyszer részegek voltak, 41 százalékuk úgy gondolja, hogy az alkohol segít ellazulni és felszabadulttá tesz.

Ahol dohányoznak a családban ott a gyerekek nagyobb arányban gyújtanak majd rá. A cigit kipróbáló gyerekek aránya az életkor előrehaladtával nő. A kilencedikesen fele már túl van az első szál cigarettáján. A megkérdezettek harmad azt mondta, el elmúlt egy hónapban valamilyen rendszerességgel dohányzott. A dohányzó fiatalok 80 százalékának van dohányzó családtagja is.

A szex vajon mi?

Erős Erika szerint nem nyugodhatunk bele abba sem, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik a szexuális életet. Jelenleg a 14-15 évesek 25-30 százaléka már nem szűz. A 16 évesek fele rendszeresen él szexuális életet.

A fiatalok biológiailag gyorsan érnek, de lelkileg meg nem Forrás: Thinkstock

Társadalmilag a mai fiatalok nagyon nehezen érnek meg. Erős Erika szerint a huszonévesek egy része több egyetemet vagy főiskolát is elvégez, majd kitalálja, hogy mégis asztalos szeretne lenni, de egyébként még az is lehet, hogy fogalma sincs arról, hogy mit szeretne csinálni.

– véli a szakember.

Belesodródhatnak rossz kapcsolatokba, ami ellen a szeretetteljes család, a sikerélmények és az elfogadó baráti háttér tud csak védelmet nyújtani. Nem a tiltásokra kellene hogy koncentráljunk, hanem a védőfaktorokra – tette hozzá Erős Erika.