A határon segít a menekülteknek a Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt munkatársai egy teherautót pakolnak a szervezet budapesti székháza előtt 2015. augusztus 12-én. Segélyprogramot indított a Magyar Vöröskereszt a Magyarországra érkező migránsok számára, első körben 1800
Vágólapra másolva!
Kéztörlőt, zsebkendőt, vécépapírt és tájékoztató anyagot is oszt a Magyar Vöröskereszt Röszkén a menekülteknek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Vöröskereszt három hónapon át mintegy 72 ezer ember támogatását vállalta 92 millió forintból. A szervezet munkatársai első körben 1800 menekült családnak osztanak segélycsomagokat a röszkei idegenrendészeti előállító helyen szerdától. A migránsok tisztálkodási szereket is kapnak, de a csomagban van egy információs kiadvány is, amelyből a migránsok megtudhatják, hogyan juthatnak el Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kirendeltségeire.

A szervezet fertőtlenítőszert, pelenkát, intimbetétet és játékokat is raktároz röszkei bázisán.

Az adomány értéke 2,8 millió forint, amelyet az Amerikai Ház Alapítvány ajánlott fel és a Vöröskereszt saját forrásából egészített ki.

Az adományokat szerdán indították útnak a Magyar Vöröskereszt székházából.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A vöröskeresztnél pszichológus is foglalkozik a menekültekkel, a jövőben pedig esetenként elsősegélynyújtó ügyeletet is ellátnak majd. Ez utóbbira szükség is lehet majd, mert a pengékkel ellátott határvédő kerítés alkalmazása miatt jogvédő szervezetek szerint a jövőben több lesz a sérülten érkező menekült.

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófasegélyezési veszélyhelyzeti alapjából mintegy 322 ezer svájci frankot igényelt és kapott migrációs tevékenységének támogatására - írták.

A szegedi, ceglédi és budapesti pályaudvarokon tevékenykedő önkéntesek hetek óta adnak vizet, tisztálkodószereket és információs anyagokat a menekülteknek. A civilek magánemberek adományait osztják szét.