Lázár János vizsgálatot ígért az Origo cikke után

Lázár János
Budapest, 2015. augusztus 13. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Megerősítette Lázár János a csütörtök délutáni Kormányinfón, hogy külföldre is kiterjesztik a plakátkampányt, de a menekülteket elriasztó üzeneteket nem Szíriában és Afganisztánban, hanem a tranzitországokban fogják terjeszteni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter vizsgálatot ígért az Origo cikke után, amelyben megírtuk: Barcson a szennyezett vízért is ugyanannyit kell fizetni, mint a tisztáért. L. Simon Lászlónak azt üzente: tegyen rendet maga körül. 
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot ígért az Origo cikke után Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délutáni Kormányinfón kijelentette, hogy a kormány külön megvizsgálja azokat az eseteket, amikor az ihatatlan vízért is elkér annyit a szolgáltató, mintha fogyasztásra alkalmas lenne. Mint mondta:

Lázár János vizsgálatot ígért az Origónak Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon jelenleg az EU támogatásával jelentős értékű ivóvíz-korszerűsítési program működik.

Az Origo a barcsi vízszennyezéssel kapcsolatban korábban arról írt, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű is kivizsgálja, lehet-e olcsóbb a vízszolgáltatás, de a vízdíjat nem ők, hanem a barcsi önkormányzat szabta meg.

Tranzitországokban plakátolnak

Lázár János megerősítette a külföldi plakátkampány hírét is, viszont cáfolta, hogy a plakátokat Szíriában és Afganisztánban helyeznék ki.

A plakátkampány nem pénzkérdés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormány csak tranzitországokban helyez ki tájékoztatást

- árulta el a miniszter, aki szerint azt a 120 ezer menekültet próbálják majd elriasztani az illegális határátlépéstől, akik a hírszerzés információi szerint Szerbiában vannak. Lázár továbbra sem érti, hogy miért nem a legális határátlépőket használják a menekültek, akiknek szerinte erre minden lehetőségük megvan.

– jelentette ki Lázár, aki szerint még nem tudni, mennyibe kerül, és kire bízzák majd.

Súlyos kritika az uniónak

A Kormányinfón Lázár János többször is kritizálta az Európai Uniót, amely szerinte az elmúlt egy évben semmit nem tett a menekültválság megoldásáért. Sőt hatalmas tévedésnek nevezte az elmúlt 25 év azon politikusainak döntéseit, akik amellett érveltek, hogy korlátlanul kell beengedni a menekülteket az unió területére.

Lázár szerint az unió több súlyos hibát elkövetett a menekültkérdésben Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarország méltánytalannak és igazságtalannak tartja azt a pénzelosztási szisztémát, amellyel az EU-tagállamok között szétosztotta Brüsszel a határvédelemre fordítható támogatást.

A Magyarországnak jutó 61,5 millió euró nevetségesen kevés

- mondta Lázár, aki szerint a régi tagállamok egyszerűen lenyúlták a pénzt az új tagállamok elől.

Megköszönte a civilek munkáját

A magyar kormány ezért vette saját kezébe a kérdést, bár a népvándorlás problémájára nem fog megoldást találni. A migráció kezelésére eddig összesen 31,4 milliárd forintot költött, csak egészségügyi szűrésre több százmillió forint ment el. A kormány ennek ellenére a jövőben még több szűrővizsgálatot akar elvégezni a menekülteken.

A miniszter megvédte a menekülteken segítő Sólyom Lászlót Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Szabó Barnabás

Lázár János a kormányban elsőként

megköszönte a menekülteken segítő civilek munkáját,

és megvédte Sólyom László volt köztársasági elnököt, akit a CÖF kritizált adományosztása miatt.

Kétszeres lesz a határzár

Két új ideiglenes befogadó állomás is épül, de a meglévőket is kiköltöztetik lakott területen kívülre. Eközben javában épül a határzár, ami kétszeres lesz: gyorstelepítésű drótakadályból és a kerítésből áll majd.

ez pedig felülírja a régészeti szempontokat” - válaszolta Lázár János az Origo felvetésére, miszerint a törvényi előírás a régészeti feltárás, de a kerítésépítésnél ezt nem alkalmazzák.

Már javában épül a kerítés, amiből kettő lesz Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kerítés nyomvonalán 861, kisajátítással érintett ingatlan van, és ők egy törvénymódosítás miatt nem kérhetik a kisajátítás felfüggesztését, bár panasszal élhetnek.

Lázár szerint méltányos a földtulajdonosoknak felajánlott összeg.

A kisbirtokosok járnak jól

A Kormányinfón a menekülteken kívül az uniós agrártámogatásokról is szó volt. Az EU és az Európai Bizottság fontos döntést hozott, amikor jóváhagyta a kormány vidékfejlesztési operatív programját, amely egy komplex program - mondta Lázár. Hozzátette, hogy 80 százalékban a kis- és közepes birtokok kapnak lehetőséget, míg a nagybirtokok legfeljebb 20 százalékban részesülhetnek a támogatásokból.

Az uniós agrártámogatásokkal a kis- és középbirtokosok járnak jól Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az 1300 milliárd forint nem kevés pénz a magyar vidék szempontjából - emlékeztetett Lázár, aki szerint ennek 40 százaléka mezőgazdasági beruházásra megy.

Az állattenyésztés modernizációjára 75 milliárd, az élelmiszeripar fejlesztésére pedig 200 milliárd forint jut.

Matolcsy is értékeli a kormányt

A kormány egyéves munkáját értékelő konferencia augusztus 25-én lesz, ezen előadóként Matolcsy György is részt vesz majd. Több miniszter is - Balog Zoltán és Varga Mihály - hozzászólhat majd a vitához, így döntött a miniszterelnök.

Orbán Viktor szeptemberben dönt a személyi változásokról Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor ezután szeptember közepéig eldönti, hogy a kormány egyéves munkája alapján milyen személyi változásokat tervez a kormányzatban - jelentette be Lázár.

Megsegítik az autóhiteleseket

A konferencia előtt, augusztus 18-ai ülésén az autó- és fogyasztási hitelek mintegy 200 ezer érintettjének problémáját is vizsgálja majd a kormány, igyekeznek mindkét körnek megoldást találni. Az Origo az autóhitelesek megsegítéséről ebben a cikkben írt.

Vajna András György megfelelt

Andy Vajna átment a vizsgán Fotó: Valuska Gábor

Lázár János bejelentette azt is, hogy Vajna András György – azaz Andy Vajna – nemzetbiztonsági átvilágítása befejeződött, azon

az átvilágított személy megfelelt

- árulta el Lázár János a filmipari kormánybiztos és kaszinótulajdonos átvilágításáról.

A miniszter kevésbé megnyugtatóan nyilatkozott saját államtitkárának barackmagos botrányáról. Lázár szerint, aki államtitkár vagy kormánytag lesz, jobban teszi, ha minden gazdasági érdekeltségétől megszabadul, hogy a visszaélés vagy az összeférhetetlenség gyanúja fel se merülhessen.

L. Simon Lászlónak rendet kell tennie maga körül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tegyen rendet maga körül

- erre fogja biztatni L. Simon Lászlót Lázár.