Nemsokára robban a parlagfűbomba

2015.08.13. 16:05

A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt a szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat, ezért az ország túlnyomó részére figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ.

Megkezdődött a 2015-ös parlagfű szezon, erre már az ÁNTSZ figyelmeztet. Az ÁNTSZ felhívja a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy - amennyiben eddig még nem tették meg - kezdjék el szedni gyógyszereiket.

A most kiadott "figyelmeztetési" fokozatnál eggyel magasabb, elsőfokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet - emelték ki.

Az agresszíven terjeszkedő parlagfű az allergiás tünetek egyik fő okozójaForrás: Wikimedia Commons

 

Az OKK előrejelzése alapján ezen a héten az ország egyes részein már elérheti a magas koncentrációt az átlagos pollenterhelés, számítani lehet az elsőfokú riasztás kiadására. A parlagfű szezon csúcsa - az időjárástól függően - az idén várhatóan augusztus utolsó két hetének valamelyikére esik majd - tették hozzá.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer  térképe szerint jelenleg az Alföld nagyobb részén a citromsárga, figyelmeztető jelzés van érvényben. Emellett a Dunántúlon csak a tatabányai mérőállomás környékén nem éri el a parlagfű pollenkoncentrációja a "figyelmeztetés" szintet. Az Északi-középhegység területén, illetve attól délre, egészen Szolnokig, illetve a Tisza vonaláig, továbbá a szegedi mérőállomás környékén sem kell még tünetekkel számolniuk a parlagfűre érzékenyeknek.