Péntektől érdemes bekészíteni az esernyőt

Villámlás Nagykanizsa felett. A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt napokban. Budapesten ma is jégeső es
Villámlás Nagykanizsa felett. A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt napokban. Budapesten ma is jégeső esett http://www.origo.hu/itthon/20150615-jon-a-vihar-kezdodik-a-visszaszamlalas.html
Vágólapra másolva!
Pénteken, de főleg szombaton már lehetnek az országban záporok és zivatarok. Szombaton a zivatarok környezetében viharos lehet a szél.
Vágólapra másolva!

A sok napsütés mellett pénteken több-kevesebb gomolyfelhő is lesz az égen. Az Északi-középhegységben elszórtan, másutt csupán néhol fordulhat elő zápor, zivatar. A felhő- és csapadékmentes éjszakát követően eleinte mindenütt sok lesz a napsütés. Ugyanakkor a déli óráktól kezdve a Dunántúlon egyre több helyen erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés.

A déli, kora délutáni órákban elsősorban az Észak-Dunántúlon, majd a Dél-Dunántúlon is egyre több helyen számíthatunk záporra, zivatarra,

főként az utóbbi területen heves zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél olykor megélénkül.

Viharos lehet a szél

A pénteki zivatarokat inkább csak erős széllökések kísérik, azonban szombaton zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 34 és 38 fok között valószínű.

Pénteken már lehetnek záporok és zivatarok Forrás: MTI/Varga György

Franciaország már felszabadult

Fokozatosan átalakul Európa időjárása, a változások két ciklonhoz és a hidegfrontjaik mögött áramló hűvösebb levegőhöz köthetőek. Az egyik légörvény középpontja messze északon található, azonban hidegfrontja egészen Lengyelország és Ukrajna térségéig lenyúlik. Hatására a Baltikumban és Finnországban mérséklődött a nappali felmelegedés mértéke. A ciklon mögött egy magasnyomás is kialakult, így a Skandináv-félsziget fölött jobbára felhőtlen az ég. A másik alacsonynyomású képződmény középpontja már a Brit-szigetektől keletre helyezkedik el, hullámzó hidegfrontja pedig Spanyolország déli részéig ér.

Spanyolországban és Franciaországban szinte teljesen megszűnt a forróság.

Ugyanakkor a front előtti területeken még hőség uralkodik Olaszországtól egészen Ukrajna keleti határáig. Ez a frontálzóna lassanként kelet felé araszol, de a Kárpát-medencében holnap estig még nem várható lehűlés.