Illegális bevándorlókat tesz milliomossá a magyar ügyvéd

Rónai Péter ügyvéd
dr. rónai péter ügyvéd
Vágólapra másolva!
Egy csapásra multimilliomossá tett egy 10 éve illegálisan az Egyesült Államokban élő és dolgozó magyar nőt Rónai Péter magyar származású New York-i ügyvéd. Kártérítési pert nyert a nőnek, akit elütött egy autó. A közelmúltban két hasonló eljárást is sikerre vitt.
Vágólapra másolva!

Egymillió dollárt, vagyis mintegy 285 millió forintot ítélt meg a bíróság egy illegális bevándorlónak egy közlekedési balesetben elszenvedett sérülései kárpótlásaként nemrég az Egyesült Államokban.

Nekik is vannak jogaik

Az ítéletben első hallásra nem az összeg lehet a meglepő, hiszen

az USA-ban a kártérítési perekben gyakran nagyságrendekkel magasabb összegeket ítélnek meg, mint Európában, Magyarországon.

Ami meglepő lehet, hogy a kártalanított illegális bevándorló, akikről sokan úgy tartják, szinte jogfosztottként tengődnek.

Rónai Péter ügyvéd szerint az illegális bevándorlóknak is vannak jogaik Fotó: Bielik István - Origo

Ám ez nem igaz, mert mint az ügyben a károsultat képviselő magyar származású ügyvéd, Rónai Péter az Origónak elmondta,

Az ügyvéd szerint a sérültek migrációs státusza nem befolyásolja az ítéleteket, minden embert ugyanazok a jogok és kártérítések illetnek meg.

Tíz éve dolgozik kint

Az egymillió dolláros kártérítést megkapó 61 éves nő - akinek nevét kérésére nem írjuk le - az Origónak azt mondta, 2004-ben érkezett „szerencsét próbálni” az Egyesült Államokba, miután lakhelyén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányon egyszerűen nem talált munkát. Két gyermeke és négy unokája van Magyarországon. Most időseket ápol egy otthonban.

Az ügyvéd és ügyfele a bírósági ítéletnek örül - a károsult egymillió dollárt kapott Forrás: Rónai Péter

Mindezt illegális bevándorlóként, tartózkodási és munkavállalási engedély nélkül teszi. Az ügyvéd szerint ez sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.

Rónai Péter szerint főleg az építkezéseken, a szociális ágazatban és a vendéglátásban sok bevándorlót foglalkoztatnak.

Lehetett volna több is

A nő elmondása szerint egy meleg nyári estén éppen a munkából ment haza, amikor váratlanul egy kocsi bukkant fel mellette, amit ő nem vett észre akkor, amikor lelépett a járdáról, és körülnézett.

Az autó elütötte, és bár a balesetet súlyos sérülések, így például csonttörés nélkül megúszta, hosszabb kórházi ápolásra szorult.

Rónai Péter ügyvéd szerint a kártérítési perben viszonylag hamar eldőlt, hogy az autós volt a hibás, az ő figyelmetlensége okozta a balesetet.

Az ügyvéd szerint többet is nyerhettek volna, de ennyi volt az autós biztosításának maximuma Fotó: Bielik István - Origo

Onnantól már csak arról vitáztak, hogy pontosan mi és hogy történt, illetve mennyi a kártérítés összege. Úgy vélte, nagyobb összeget is megítélhettek volna az ügyfelének, de az autós biztosításának maximuma ez az összeg, egymillió dollár volt.

Több hasonló ügye volt

Rónai Péternek a közelmúltban több hasonló esete is volt, amikor illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó magyarokat képviselt kártérítési perekben.

Tavaly szintén egy magyar nőt képviselt, akinek 3,5 millió dollárt nyert kártérítésként.

Azt az ügyfelét ugyancsak egy autó ütötte el, de sérülései súlyosabbak voltak, többször is megműtötték.

A mostani már a sokadik nagy összegű kártérítés, amit illegális magyaroknak nyert az ügyvéd Fotó: Bielik István - Origo

Azelőtt egy szintén illegálisan az USA-ban élő és dolgozó magyart képviselt Rónai Péter. Neki még több pénzt, 5,25 millió dollárt ítélt meg a bíróság, mivel karbantartóként a tetőn dolgozott, ahonnan leesett, és így sérült meg súlyosan. Az ügyben az volt a pikáns, hogy a férfit egy állami intézmény, egy börtön foglalkoztatta illegálisan, így New York állam ellen nyertek pert.

Nekimegy a nagyoknak

Mint arról az Origo beszámolt, Rónai Péter ügyvéd volt az, aki pert indított az Amtrak vasúttársaság ellen, miután annak Washingtonból New Yorkba tartó vonata májusban kisiklott Philadelphia északi részén.

A balesetben nyolcan meghaltak, és több mint kétszázan megsérültek.

Az ügyvéd képviseli a baleset magyar túlélőjét, a tragédiáról a CNN mellett az Origónak is nyilatkozó Sinkovics Edét.

Műszaki mentők dolgoznak a philadelphiai vonatszerencsétlenség helyszínén Forrás: MTI/EPA/Mark Stehle

Rónai Péter korábban az Origónak adott interjúban a hazai igazságszolgáltatás fonákjáról is beszélt. Azt mondta, jogalkalmazásunk zsugori, nincs értéke az emberi életnek. Ezt szerinte mi sem bizonyítja jobban, minthogy a vörösiszap-katasztrófa áldozatai ügyében hozott bírósági ítéletek szerint tízmillió forintot is alig ér egy emberi élet és egy elvesztett otthon.