Az előrejelzések szerint akár 30 centiméterrel is emelkedhet szerdára a Duna vízszintje a vízgyűjtő területeken a hét elején lehulló csapadék miatt.

A hazai folyók vízszintje a hosszú ideje tartó hőség miatt nagyon alacsony, a Tiszán, a Dunán és a kisebb folyókon is sokfelé megközelíti a vízállás a valaha mért legkisebb szintet. A Tiszán, a Kisköre-alsó vízmércénél a vízszint egy centivel, Szolnokon kettővel haladja meg a valaha mért legkisebb vízállást, Dél-Magyarországon már vannak kiszáradt medrek is, Nyugat-Magyarországon, a Kerkában pedig már alig van víz. 

Gödnél kritikus a helyzet

A Dunán Dunaföldvár és Szob között 12 olyan gázló van, ahol az alacsony vízállás miatt alapos körültekintést igényel a hajózás, a legkritikusabb a helyzet Gödnél. Mindezek ellenére sem a Dunán, sem a Tiszán nem kellett jelentős vízminőségi problémákkal megküzdeni. 

Hotelhajók horgonyoznak az Erzsébet híd déli oldalánál a belvárosi Duna-szakaszonForrás: MTI/Jászai Csaba

A dunaújvárosi kikötőben ugyanakkor lelassult a munka, mert az uszályok egyre nehezebben tudnak közlekedni: az érkező uszályokból át kell rakodni az áru egy részét üres uszályokba, így tudnak csak átkelni a gázlókon, ráadásul egyesével.

Nem látszódik az ínségszikla

Magyarországon legutóbb 2003-ban volt hasonló szárazság. A Duna vízállása jelenleg 107 centiméter körül van, 1 méter alatt válik kritikussá a helyzet. Van egy úgynevezett ínségszikla, ez 95 centiméternél látszódik ki a Szabadság és az Erzsébet híd között, de a várható csapadék miatt a szakemberek szerint most nem lesz ilyen alacsony a vízszint.

Tisza vízállása is megsínylette a kánikulai napokatFotó: Vörös Szabolcs - Origo

A környező országokban sem jobb a helyzet. Németországban és Romániában is vannak hajózhatatlan szakaszok.

Augusztus 17-ére és 18-ára a meteorológusok a Duna és a Tisza vízgyűjtő területére is jelentős mennyiségű, 10-70 milliméter közötti csapadékot jeleznek, így megemelkedhet majd a folyók vízszintje.