Illusztris társaságba került Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök helyet kapott a világ „legdögösebb állami vezetőinek” kétszázas listáján, ráadásul egészen az élmezőnyben. Ha ez nem lenne elég, Áder János a 158. 

Érdekes kísérletbe kezdett egy amerikai házaspár. A PR-tanácsadóként dolgozó J.D. Dobson, aki korábban lobbistaként tevékenykedett a washingtoni kongresszusban, feleségével, Kate Dobsonnal együtt több humoros oldalt működtet, létrehozta a „világ 200 legdögösebb állami vezetőjének” listáját.

Természetesen nem tudományos elemzésre kell számítani, egész egyszerűen annak alapján rangsorolták az elnököket és kormányfőket, szerintük mennyire néznek ki jól. Bár a honlapon külön cikkekben elemzik például az amerikai elnökök öltözködését, vagy listázzák a 20 legdögösebb amerikai kormányzót, a kétszázas listához nem sok magyarázatot fűznek.

Bhután királya polgári származású lányt vett elForrás: AFP/Prakash Singh

Örülhetnek a bhutániak

De nézzük akkor a helyezetteket: a házaspár szerint a világ legjóképűbb vezetője a bhutáni király, Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk. Az Oxfordban végzett, 35 éves uralkodó nős, polgári származású feleségét egy országjáró körúton ismerte meg, és 2011-ben vette feleségül.

Második helyre Enrique Peña Nieto, Mexikó elnöke került. A politikus – akinek első felesége 2007-ben halt meg – magánéletével is gyakran szerepel a lapok címlapján. Második nejét, egy mexikói szappanopera sztárját eredetileg kormánya kommunikációs igazgatójának vette fel, de egymásba szerettek, és 2011-ben összeházasodtak. Peñának van egy házasságon kívül született fia, egy másik szeretője pedig szintén gyermeket várt tőle, de a kisfiú csecsemőkorában meghalt.

Enrique Peńa Nieto a nők kedvence MexikóbanForrás: NOTIMEX/Especial

A bronzérmes VI. Fülöp, Spanyolország királya. A 47 éves uralkodót 2014-ben koronázták meg, miután édesapja lemondott a trónról. Fiatalkorában Fülöp magánélete is érdekelte a sajtót, több nővel is hírbe hozták, végül 2004 májusában vette el a CNN volt riporterét, Letizia Ortizt. A katolikus országban sokan meglepődtek azon, hogy a herceg egy elvált nőt választott, de a meseszép Letizia – aki már két kislány édesanyja – hamar elbűvölte a spanyolokat.

VI. Fülöp feleségére, Letiziára sokan irigykednekForrás: Picture-Alliance/AFP/Dyd Fotografos/Geisler-Fotopress

Orbán az élmezőnyben

Nekünk magyaroknak az lehet igazán érdekes, hogy Orbán Viktor a 36. helyet csípte meg a listán, ezzel az élmezőnyben végzett. A miniszterelnök a román és a montenegrói kormányfőt is megelőzte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig csak négy helyezéssel előzi meg.

Orbán Viktor a 36. helyet szerezte meg a listánForrás: Facebook/Orbán Viktor

Nem maradt ki Áder János köztársasági elnök sem, ő a 158. helyen végzett. 

Áder János a 158. lettForrás: MTI/Illyés Tibor

 

A lista utolsó helyén egyébként az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun kullog.