Reszkethetnek a vízszolgáltatók Lázártól

Lázár János
Budapest, 2015. augusztus 13. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az ihatatlan vizet teljes áron számlázó közműszolgáltatók körmére néz a kormány az Origo cikkének hatására. A menekülteket elriasztó kampányba kezdenek külföldön, Budapesten viszont három tranzitzónát is kialakítottak a már itt tartózkodóknak. Orbán Viktor augusztus 25-én értékeli kormánya egy évét, a kabinet tagjairól pedig szeptemberben állítja ki a bizonyítványt. Váratlanul lemondott a közmédia vezérigazgatója. Elhunyt Czeizel Endre orvos-genetikus. Ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot ígért az Origo cikke után Lázár János: a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány külön megvizsgálja azokat az eseteket, amikor az ihatatlan vízért is elkér annyit a szolgáltató, mintha fogyasztásra alkalmas lenne.

Vizsgálatot ígért Lázár János miniszter a Kormányinfón Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Azt mondta, "nem lehet ugyanannyit kérni a tiszta, jó vízért, mint az ihatatlanért".

Fizetni érte, ha ihatatlan is?

Az Origo a barcsi vízszennyezéssel kapcsolatban írt arról, hogy a vezetékes vízért akkor is fizetni kell Magyarországon, ha az emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Barcson szennyeződött legutóbb az ivóvíz Forrás: MTI/Vajda János

Legutóbb Barcson szennyeződött fekáliára utaló baktériummal az ivóvíz, mégis az ország egyik legdrágább köbméterdíját kell fizetni az ott élőknek. A regionális szolgáltató vizsgálja, lehet-e kevesebb a vízdíj.

Tranzitországokban plakátolnak

Lázár János megerősítette a külföldi plakátkampány hírét is, viszont cáfolta, hogy a plakátokat Szíriában és Afganisztánban helyeznék ki. A kormány csak tranzitországokban helyez ki tájékoztatást - árulta el a miniszter, aki szerint

főleg azt a 120 ezer menekültet próbálják majd elriasztani az illegális határátlépéstől, akik már Szerbiában vannak.

A külföldi plakátkampány nem pénzkérdés - mondta Lázár, aki szerint még nem tudni, mennyibe kerül, és kire bízzák majd.

A szerbiai Magyarkanizsát elhagyó menekültek igyekeznek a magyar határra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Igazságtalannak nevezte egyébként azt, ahogy Brüsszl az EU-tagállamok között szétosztotta a határvédelemre fordítható támogatást. A Magyarországnak jutó 61,5 millió euró nevetségesen kevés - mondta Lázár, aki szerint a régi tagállamok lenyúlták a pénzt az újaktól.

Törvények felett áll a határzár

Két új ideiglenes befogadóállomás is épül, de a meglévőket is kiköltöztetik lakott területen kívülre. Eközben javában épül a határzár, ami kétszeres lesz: gyorstelepítésű drótakadályból és a kerítésből áll majd.

- válaszolta Lázár János az Origo felvetésére, miszerint a törvényi előírás lenne a régészeti feltárás.

Gyorstelepítésű drótakadály a szerb-magyar határnál Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Lázár János a kormányban elsőként megköszönte a menekülteken segítő civilek munkáját, és megvédte Sólyom László volt köztársasági elnököt, akit a CÖF kritizált adományosztása miatt.

A Keleti pályaudvarnál kialakított egyik tranzitzóna Fotó: Polyák Attila - Origo

Eközben a héten Budapesten a harmadik tranzitzónát is megnyitották a Nyugatinál. Már a Keleti pályaudvarnál és a Déli pályaudvarnál is működik hasonló létesítmény.

Orbán hamarosan értékel

Megerősítette a héten Lázár János az Origo információját, miszerint augusztus 25-én Budapesten tartják a kormányzati konferenciát. Ennek célja az elmúlt egy év kormányzati munkájának értékelése és a következő három év feladatainak meghatározása.

Orbán Viktor értékeli miniszterei, államtitikárai munkáját is Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Orbán Viktor kormányfő egyenként is értékeli miniszterei, államtitkárai munkáját, és szeptember 15-ig mindenki megkapja tőle a bizonyítványát.

Az Origo úgy tudja, sem miniszter, sem államtitkárcserék nem várhatóak a kormányfői értékelést követően.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára egyébként már távozott az kabinetből, mivel az üzleti életből jobb ajánlatot kapott.

L. Simon Lászlónak rendet kell tennie maga körül Fotó: Polyák Attila - Origo

Előkerült a héten L. Simon László barackmagos botránya is. Lázár szerint aki államtitkár vagy kormánytag lesz, jobb, ha gazdasági érdekeltségeitől megszabadul, hogy a visszaélés gyanúja se merülhessen fel. Államtitikárának is rendet kell tennie maga körül - állapította meg Lázár.

Lemondott az MTVA vezére

A héten váratlanul lemondott a közmédia éléről Szabó László Zsolt. Az MTVA vezérigazgatója csaknem két év után saját kezdeményezésére távozik, de döntését nem indokolta.

Szabó László Zsolt csaknem két évig volt az MTVA vezérigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szabó László Zsolt nemrég, a közmédia hírcsatornájának március 15-i indulása után adott interjút az Origónak. Akkor azt mondta, nem a Hír TV ellensúlyozására jött létre az M1 nemzeti hírtévé, illetve arról is beszélt, szerinte nem "kormánypropagandát nyom a híradó".

Kivívták az iszlám haramját

Vallási tiltást, haramot hirdetett a Jobbik ellen a Magyar Iszlám Közösség imámja. Az Origónak nyilatkozó Kovács Miklós imám szerint a párt bevándorláspolitikája szítja az iszlámellenességet, és egyre többször ér inzultus muszlimokat.

Ima a Magyar Iszlám Közösség budapesti mecsetében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tiltást követők nem szavazhatnak a Jobbikra, nem támogathatják a pártot. A Jobbik úgy véli, a tiltásba nem remegnek bele, de szerintük az imám félreérti őket.

Elhunyt Czeizel Endre

Hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre orvos-genetikus.

A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál.

Kedvességével, segítőkészségével és sármjával elbűvölte ismerőseit éppúgy, mint az ismeretterjesztő műsoraiért rajongó tévénézőket.

Czeizel Endre orvos-genetikus súlyos betegségben szenvedett Fotó: Bielik István - Origo

Czeizel Endre tavaly decemberben beszélt betegségéről és a személyiségét megváltoztató traumáról egy hosszabb interjúban az Origónak. Két évet jósoltak neki az orvosok, amikor kiderült a leukémiája. Azt mondták, kemoterápiás kezelés nélkül ez a két év csak 6-8 hét, ezért vállalta a terápiát. Úgy döntött, hogy harcol, nem adja fel, a kezelés közben is folyamatosan dolgozott.