Magyarországon a nemzetközi emberkereskedelem

2015.08.15. 22:46

Magyarországot is súlyosan érinti a nemzetközi emberkereskedelem, főként a prostitúciós jellegű, sőt újabban már a munkacélú kizsákmányolás is - mondta Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára.

 A nemzetközi emberkereskedelem nagyon jó üzlet a határokon átnyúló, egymásra épülő bűnszervezetek számára - emelte ki a szakember. 

 A prostitúciós célú kizsákmányolás áldozatai főként olyan fiatal nők, akik aluliskolázottak, munkanélküliek, szegénységben élnek, és rossz a családi hátterük. Azok pedig, akik kiszolgáltatott helyzetüket kihasználják, nem ritkán a családtagjaik vagy a környezetükben élő emberek - magyarázta a helyettes államtitkár.

Prostituált áll az út mellett Budakeszi és Budaörs közöttForrás: MTI/Máthé Zoltán

 

Az emberkereskedelem másik oldala, hogy van kereslet arra a tevékenységre, amire ezeket az áldozatokat kényszerítik, például Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban - jegyezte meg a BM munkatársa.

 A helyettes államtitkár a riporter felvetésére, miszerint a prostitúció több nyugat-európai országban legális, felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt kísérő kizsákmányolás, kényszerítés azonban ott is bűncselekménynek számít.

Berta Krisztina jelezte, hogy egyre nagyobb mértékű a munkacélú kizsákmányolás is.