Ásotthalomtól Kübekházáig ér a drótakadály

2015.08.17. 13:03

Elkészült a gyorstelepítésű drótakadály a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Kübekházáig - tájékoztatott a honvédség Csongrád megyei 1-6 munkacsoportjának parancsnoka hétfőn Mórahalmon.

Bátor Ferenc alezredes elmondta: a terveknek megfelelően a hétvégén elkészült a drótakadály Ásotthalomtól a röszkei határátkelőig, valamint a Tisza keleti partján, a kübekházi hármas határtól, a Gyálaréti főcsatornáig. A drótakadályon két kilométerenként személykapukat építettek be.

Pengés drótból emelt akadály ÁsotthalomnálFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti, Gyálaréti főcsatornánál levő határzárról a hétvégén született döntés. Eszerint ezekre a részekre is drótakadály kerül majd, melynek szintén el kell készülnie az augusztus 31-ei határidőre - tette hozzá az alezredes.

Összesen hét kilométeren állnak az oszlopok

A térségben Ásotthalomtól Kübekházáig mintegy kétszázan dolgoznak az ideiglenes határzár építésén. A gyorstelepítésű drótakadállyal párhuzamosan megkezdődött mögötte a három méter magas kerítés építése is. Ásotthalom és Mórahalom között négy cölöpöző gép dolgozik az oszlopok elhelyezésén, míg Tiszaszigetnél három gép. Előbbi helyszínen 5-6 kilométer kerítésoszlopot helyzetek már el, míg utóbbi helyszínen 1,5 kilométert - mondta el az alezredes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK