Balog Zoltán: mindennapos éneklést szeretnénk, nem énekórát

Colleen Bell
Colleen Bell új amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere írnak alá szerződést az EMMI épületében 2015 február 3-án
Vágólapra másolva!
Nem lesz mindennapi énekóra, viszont Balog Zoltán miniszter személyes szívügyének tekinti, hogy az iskolákban többet énekeljenek a diákok. Az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy az Oktatási Hivatalt megbízott vezetőként Maruzsa Zoltán, eddigi helyettes államtitkár vezeti a jövőben. 
Vágólapra másolva!

Nem mindennapos énekórát, hanem mindennapos éneklést szeretne meghonosítani a köznevelésben Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere - aki korábban énekelt is lapunknak - az Origónak az óvodát említette követendő példaként, szerinte ugyanis

még a gyerekeknek is furcsa lehet, hogy első osztályba kerülve már nem énekelnek minden nap.

Balog Zoltán személyes szívügye az éneklés Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem lesz több teher

A politikus szerint szó sincs arról, hogy több terhet akarnának rakni a gyerekekre, épphogy az óraszámot akarják csökkenteni.

– utalt Balog Zoltán olyan korábbi kutatásokra, amelyek szerint a kulturális nevelés növeli a teljesítményt.

A miniszter a köznevelésről tartott sajtótájékoztatón azt is bejelentette: Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a következő egy évben miniszteri biztosként és az Oktatási Hivatal megbízott vezetőjeként irányítja a háttérintézmények fejlesztését.

Maruzsa Zoltán mostantól az Oktatási Hivatalt vezeti Forrás: MTI/Illyés Tibor

Minden tanárt kifizettek

Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy szeptembertől újabb 3,4 százalékos alapilletmény-emelést kapnak a pedagógusok. Nincs olyan pedagógus, aki ne kapta volna meg a fizetését – tette hozzá.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) folyamatosan egyenlíti ki tartozásait,

a tankönyvek kiszállítása pedig az ütemtervnek megfelelően halad.

Ebben a tanévben három alsó tagozatos évfolyamon teljesen ingyen kapják a gyermekek a tankönyveket, de nem csökken a támogatás lehetősége sem, így rászorultsági alapon vagy nagycsaládos kedvezménnyel a tankönyvek támogatottságának vagy ingyenességének a lehetősége ugyanúgy adott.

Tanévnyitó Hejőkeresztúron

A felsőoktatásban idén 72 ezer diákot vettek fel, közülük 55 800-an jutottak be állami ösztöndíjjal támogatott helyre. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szerint továbbra is folyik a struktúra átalakítás, jövő héten a bérstruktúráról és a doktori képzésekről tárgyalnak.

Az országos tanévnyitó ünnepség augusztus 30-án Hejőkeresztúron lesz.