Több pontban módosították a vádat a különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntette miatt a devecseri vörösiszapömlés feltételezett felelősei ellen zajló per tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.

A vádmódosítás egyik pontja szerint a katasztrófa bekövetkezése nem volt előre látható – közölte a hétfői tárgyalás szünetében az elsőrendű vádlott védője.

Nem akadályozták a kárelhárítástFotó: Tuba Zoltán - Origo

Bánáti János azt mondta, a korábbi vádirathoz képest a legjelentősebb változás az, hogy a katasztrófa után nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását a vádlottak. A szakértői vélemények szerint is teljes volt az együttműködés – tette hozzá.

Válaszolnak az ügyészségnek

Az elsőrendű vádlott ügyvédje közölte: védence a vallomását a későbbiekben ki kívánja egészíteni. Mivel olyan tényeket emelt bele az ügyészség a vádba, melyekre reflektálni kívánnak, új határnapokra tartanak igényt. A többi vádlott védői is jelezték, hogy védenceik vallomásukat ki kívánják egészíteni, valamint határidőt kértek a további bizonyítási eljárásra való felkészülésre. A tárgyalást vezető Szabó Györgyi bírónő közölte, hogy a következő tárgyalási nap szeptember 8-án lesz.

Öt éve történt a katasztrófa

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult.