Rengeteg munkát adott a vihar a tűzoltóknak

nk20150804
Sajátos kapucnival óvja magát egy gyalogos a heves vihart kísérő esőben az I. kerületi Mészáros utcában augusztus 5-én
Vágólapra másolva!
Országszerte számos helyen okozott károkat a vasárnap érkezett vihar. Több helyen, köztük a fővárosban jelenleg is dolgoznak a tűzoltók – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Vágólapra másolva!

Hajdu Márton elmondta, hogy vasárnap éjfélig mintegy kilencvenszer riasztották őket. Főként leszakadt faágak, valamint a hirtelen lezúduló felgyülemlett csapadékmennyiség okozott gondot. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiben például egy kempingben a nagy esőzés miatt többen hazamentek, másokat pedig az iskolában szállásoltak el.

Kigyulladt egy ház

Több helyen épületek is megrongálódtak, köztük csaknem húsz lakóépület. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon 17 családi ház tetejéről sodort le cserepeket a szél. Az egyik lakóház lakhatatlanná vált, az ott lakó két felnőtt és egy gyermek rokonokhoz költözött. A vihar során több településen volt áramkimaradás is. Csongrád megyében, Szegeden pedig villámcsapás miatt kigyulladt egy lakóépület.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem sérült meg senki

Hétfő hajnal óta újabb károkról érkeznek bejelentések, Csongrád megyében és Budapesten jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. Személyi sérülésről a katasztrófavédelemnek nincs információja – közölte a szóvivő.

Felhőszakadás, zivatar jöhet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki hétfőre. A felhőszakadás miatt a fővárosra és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

Csaknem az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki Forrás: met.hu

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Emellett keleten helyenként még hétfőn is tartósan 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Így Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hőség miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.