Itt csaphat le legközelebb az ítéletidő

eső vihar víz áradás olvasói fotó
Imre Kovács
Vágólapra másolva!
Kedden még az ország keleti részén hullhat nagyobb mennyiségű csapadék, de olyan özönvízszerű zivatar nem várható, mint hétfőn Budapesten. A következő napokban már nyugodtabb idő lesz, de a nyár csak jövő héten térhet vissza.
Vágólapra másolva!

Kedden még az ország keleti, északkeleti részében lehet számítani jelentősebb mennyiségű csapadékra - mondta az Origónak Török László. A meteorológus szerint azonban ezek során körülbelül 20-60 milliméternyi eső hullhat, szemben a hétfő esti budapesti viharral, amikor egyes belvárosi részeken több mint 200 milliméternyi esett.

A következő napokban is sok lesz az eső Forrás: COPYRIGHT/Kovács Imre

- mondta Török László.

A hétfő esti budapesti viharhoz hasonló özönvízre tehát a meteorológus szerint nem kell számítani a következő napokban. Igaz, ez igen szélsőséges eset volt, hiszen

a belváros egyes részein az augusztusban szokásos, havi átlag csapadékmennyiség kétszerese zúdult le körülbelül két óra alatt.

Ebben komoly szerepe lehetett a városihősziget-jelenségnek is.

Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség két terület között, annál intenzívebb a csapadékképződés. Így a Budapestet elérő és lassan mozgó felhők mögött a feláramló meleg levegő miatt folyamatosan újabb felhők képződtek – mondta Török László. Ez magyarázza a szokatlanul nagy csapadékmennyiséget.